Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborník na IT Macko o útoku na parlament: Práca profesionálov?! Poukázal na zaujímavú skutočnosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com, Archív O.M.)

BRATISLAVA – Vyzeralo to ako bežné hlasovanie. Potom však predseda parlamentu Boris Kollár poslancom oznámil, že pre hekerský útok na Národnú radu musí byť na 15 minút prerušené. Z pôvodne plánovanej štvrťhodiny majú však nakoniec poslanci namiesto toho niekoľko dní núteného voľna. Problém je totiž omnoho vážnejší.

O hekerskom útoku na Národnú radu SR informoval priamo počas tradičného hlasovania po 11. hodine predseda parlamentu Boris Kollár. Samotné hlasovanie kvôli tomu prerušil na 15 minút, žiadne bližšie informácie však neprezradil. 

Archívne video: Reakcia za hnutie SME RODINA k rozhodnutiu ÚS o referende

Reakcia za hnutie SME RODINA k rozhodnutiu ÚS o referende (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ukázalo sa však, že problémy sú väčšieho charakteru a za štvrť hodiny sa vyriešiť nedajú, pauza preto mala trvať niekoľko hodín. Z tých sa nakoniec stali dni.  Po zasadnutí poslaneckého grémia totiž predseda parlamentu Boris Kollár informoval, že schôdza bude preto pokračovať zrejme až 8. novembra. "Nemáme identifikovaný zdroj tohto problému, riešia to technici," priblížil Kollár.

„Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky dnes v dopoludňajších hodinách zaregistrovala výpadky IT služieb. Prvotnou analýzou tohto kebyrneticko-bezpečenostného incidentu bolo zistené, že sieťová komunikácia vykazuje abnormálne správanie. V dôsledku toho bola ovplyvnená funkčnosť všetkých komponentov, vrátane hlasovacích zariadení, pracujúcich na sieťovej infraštruktúre NR SR. Z tohto dôvodu bola v čase o 11:15 hod. prerušená schôdza NR SR," reagovala vo svojom oficiálnom stanovisku Národná rada.

Incident bol podľa nich kategorizovaný ako kategória 3. "Aktuálne pracujú odborné útvary K NR SR v spolupráci s NBÚ na jeho odstránení,“ dodali.

Problémy mohol "dovliecť" aj poslanec

O kybernetických útokoch už počúvame takmer na dennej báze. To, aby sa však niekto takto „nabúral“ do systému Národnej rady, je výnimočná situácia.

IT špecialista Ondrej Macko upozornil, že situácia je špecifická v tom, že ide o útok na parlament – budovu, kde sa nachádzajú citlivé údaje poslancov a tiež podklady k pripravovaným zákonom. „Myslím si, že za útokmi stojí nejaká profesionálna skupina, ktorá dokáže viesť takýto útok. Tiež je možné, že sa vírusová nákaza mohla dostať do vnútra parlamentu cez počítač niektorého z poslancov,“ uviedol.

Odborník na IT Macko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobným situáciám sa však dá podľa Macka predchádzať a to tým, že by sa výrazne poslinilo počítačové zabezpečenie parlamentu, kam sa už dávnejšie neinvestovalo.

Upozornil tiež na to, že doteraz nebolo oficiálne u nás zatiaľ nikdy oznámené, že by bol takýto útok vedený na Národnú radu. „Bývali bežné hekerské útoky, ktoré sa dali vyriešiť v rámci hodiny, ale nie niečo takto rozsiahle. Už pred časom som presne na túto situáciu myslel, keď sa niektorí poslanci sťažovali, že hlasovacie zariadenia fungujú nejako podozrivo,“ povedal.

Poslanci sa na problémy s hlasovacím zariadením sťažovali v poslednej dobe skutočne viac, ako býva zvykom. Predseda parlamentu Boris Kollár dokonca poslancom radil, aby si hlasovacie karty „pošúchali“ predtým, ako ich vložia do hlasovacích zariadení. Bez toho, aby ich totiž mali riadne vložené, nemôžu stlačiť tlačidlo „prítomný“ a následne zahlasovať „za“, „proti“ alebo sa „zdržať“.

Odborník na IT Macko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

NBÚ hovorí o kybernetickom bezpečnostnom incidente

Národný bezpečnostný úrad potvrdil, že vo štvrtok prijal z NR SR hlásenie o kybernetickom bezpečnostnom incidente v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti, pretože každý prevádzkovateľ základnej služby je povinný takúto skutočnosť nahlásiť. Rovnaký zákon NBÚ neumožňuje zverejňovať podrobnosti takýchto udalostí a ukladá povinnosť zachovávať o nich mlčanlivosť. 

Zdôraznili tiež, že je rozdiel medzi kybernetickým útokom a kybernetickým bezpečnostným incidentom. "Zjednodušene povedané, kybernetický bezpečnostný incident je akákoľvek udalosť, ktorá negatívne vplýva na systém alebo programový prostriedok, kým kybernetický útok je úmyselný akt, ktorého cieľom môže byť napríklad krádež dát či znefunkčnenie systému, resp. prevádzky," vysvetlili.

"NBÚ je v každom prípade pripravený poskytnúť asistenciu NR SR v prípade potreby," dodali.

Viac o téme: HekeriNárodná rada SRKybernetický útokOndrej MackoAprlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu