Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dohoda lídrov EÚ pomôže znížiť ceny plynu: Skutočným testom však bude budúci rok, môžu nastať problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dohoda lídrov EÚ na stanovení dynamického pásma pre ceny plynu na burze je víťazstvom stúpencov zastropovania cien plynu v EÚ a spolu so spoločným nákupom plynu krajinami únie by mala obmedziť rast ceny tejto suroviny. Skutočným testom však bude pre európsku energetiku budúci rok, keď sa bude pravdepodobne musieť zaobísť bez ruského plynu úplne, upozornil hlavný ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda. Podobne situáciu vidí aj výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

"Je pravdepodobne otázkou času, kým Rusko uzatvorí kohútiky – nech už pod hocijakou zámienkou - ukrajinskému tranzitnému plynovodu," upozornil Kovanda. Plyn potom bude do Európy prúdiť iba plynovodom Turk Stream. Ten však v rámci Európy zaisťuje dodávky iba Maďarsku. Vo zvyšku Európy bude teda v budúcom roku platiť, že je treba sa bez ruského plynu zaobísť celkom," dodal Kovanda.

VIDEO Eduard Heger na summite EÚ o korekčnom mechanizme na úpravu cien plynu

Eduard Heger na summite EÚ o korekčnom mechanizme na úpravu cien plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Bez ruského plynu bude veľmi náročné dosiahnuť métu

Zásobníky v EÚ v takom prípade nebude ľahké naplniť tak, ako v prvom polroku tohto roka a čiastočne ešte počas leta. Zároveň podľa analytika nebudú dostatočne vybudované terminály na skvapalnený plyn z tankerov. To by spolu s prípadnou chladnou zimou mohlo plynovú krízu opäť vyhrotiť a na trh vrátiť augustovú paniku.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Plynári podľa šéfa SPNZ Richarda Kvasňovského privítali dohodu lídrov EÚ na spoločnom riešení. "Malo to vplyv aj na burzovú cenu TTF, keď mesačný kontrakt klesol o osem percent na 116 eur za megawatthodinu," priblížil. Pri spoločných nákupoch plynu však bude dôležitý aj mechanizmus prerozdeľovania obstaraného plynu.

VIDEO Ak Putin stratí vplyv na Európu, trh s plynom sa upokojí, tvrdí Heger

Ak Putin stratí vplyv na Európu, trh s plynom sa upokojí, tvrdí Heger (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Barbora Vizváryová)

"Vnímame to však ako jedno z riešení, ktoré môže byť dôležité najmä v budúcom roku, keď sa očakáva pomerne napätá situácia na trhu s LNG pre rastúci dopyt Číny i pre potrebu napĺňania európskych zásobníkov až do úrovne 90 % na zimu 2023/24," upozornil Kvasňovský. Prepočty zväzu aj analýza spoločnosti Rystad Energy ale ukázali, že bez ruského plynu bude veľmi náročné dosiahnuť túto métu.

Dohoda lídrov EÚ pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z pohľadu Slovenska je dôležitá solidarita v prípade výpadku dodávok

Na budúci rok by tak mohlo chýbať na trhu až 50 miliárd kubických metrov (m3) plynu, z toho 40 miliárd m3 v regióne strednej a severnej Európy. Preto je podľa SPNZ potrebné, aby Európska komisia pri rokovaniach s dodávateľmi nevylučovala dlhodobé kontrakty. Z pohľadu Slovenska je dôležitá solidarita v prípade výpadku dodávok. "Hoci momentálne máme dostatok plynu v zásobníkoch, prichádza nám denný tok z Ruska, Nórska i tankery LNG a pre zimu je pripravený aj kontrakt s Exxon Mobile, bude dôležité, aby prepravné trasy ostali voľné a dodávky naďalej prúdili," dodal Kvasňovský.

Viac o téme: PlynProblémyEnergetikaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu