Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Parlament má nového podpredsedu: Slová vďaky od Pčolinského, Sme rodina je momentálne pánom hry, reaguje politológ!

Pčolinský je novým podpredsedom parlamentu. Zobraziť galériu (2)
Pčolinský je novým podpredsedom parlamentu. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Parlament má za sebou tajnú voľbu nového podpredsedu parlamentu. Po tom, ako sa uvoľnili viaceré miesta aj po odchode SaS z vlády, sa museli poslanci uzniesť na nasledovníkoch. Skloňovali sa hlavne dve mená: Peter Pčolinský zo Sme rodina a nezaradený Tomáš Taraba. Pre niektorých poslancov nebol prijateľný ani jeden z nich, no nakoniec sa podpredsedom Národnej rady predsa len stal prvý muž klubu Sme rodina - Pčolinský. Čo na jeho zvolenie hovorí politológ a čo odkázal po voľbe Pčolinský poslancom?

archívne video

Návrh SaS o partnerskom spolužití bol v rozpore s ústavou, tvrdí Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanci v stredu zvolili za podpredsedu parlamentu Pčolinského. V tajnej voľbe získal 85 zo 101 platných hlasov. Proti boli šiesti, zdržalo sa desať poslancov, 47 poslancov neodovzdalo hlasovacie lístky. Na zvolenie podpredsedu parlamentu bolo potrebných aspoň 76 hlasov. Dá sa teda predpokladať, že sa stal podpredsedom hlavne vďaka hlasom opozície. 

V parlamente boli voľné dve pozície podpredsedu snemovne. Jeden post sa uvoľnil po odchode Milana Laurenčíka (SaS), ktorý ako náhradník uvoľnil v pléne miesto ministrom zo SaS po ich odchode z vlády. Druhý post sa uvoľnil ešte minulý rok po tom, ako sa funkcie vzdal Juraj Šeliga (nezaradený).

Parlament má nového podpredsedu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pcolinsky)

Kritici v radoch SaS

Jedným z hlavných kritikov mena Petra Pčolinského bola ešte pred samotnou voľbou opozičná SaS, ktorá po jeho zvolení cez svoju predsedníčku klubu odkázala, že ide o dohody "medzi koalíciou, fašistami a Smerom". 

Momentálne je to Sme rodina, kto diktuje tempo v parlamente, reaguje politológ

Na to, ako dopadlo včerajšie hlasovanie sme sa pýtali aj politológa Michala Cirnera, ktorý má na celú vec jasný názor. "Voľba podpredsedu parlamentu je dôkazom, že pánom situácie v parlamente je hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktoré sa neváha pri presadzovaní záujmov spájať ad hoc raz väčšmi s opozíciou a inokedy s koalíciou, ktorej je stále súčasťou. Zvolenie pána Pčolinského ukazuje, kto hrá v parlamente s najlepšími kartami," konštatuje Cirner.

Podľa neho je Pčolinský podpredsedom aj preto, lebo je najvýraznejším predstaviteľom klubu Sme rodina, ktorý aj vedie a za poslanecký klub má najviac mediálnych vystúpení. Je taktiež vo vedení hnutia. "Jeho zvolenie je znakom toho, že sa deje vôľa Borisa Kollára, nech to znamená čokoľvek," vysvetľuje si aktuálnu situáciu odborník.

Viac o téme: Tajná voľbaPodpredseda parlamentuPeter Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu