Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opozícia sa obula do rozpočtu: Ostré slová na adresu Hegera aj Matoviča! Hovoria o bezradnosti a beznádeji

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky – Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič po tom, čo dnes vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023, hovorili, že v parlamente by mohol získať podporu všetkých 150 poslancov. Podľa všetkého sa však v tomto prerátali. Podľa reakcií strany Smer-SD a Hlas-SD je totiž zrejmé, že ich poslanci zaň ruku zdvihnúť neplánujú. Namiesto toho tvrdia, že ide o rozpočet bezradnosti a beznádeje.

Video: Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023

Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Podľa strany Hlas- SD vláda doteraz ani len nenaznačila, ako konkrétne bude vyzerať pomoc ľuďom či podnikom. „Šermuje miliardami na pomoc, ktoré síce rozpočet vyčleňuje, ale vláda ani netuší, čo s nimi bude robiť. Na týchto miliardách bude sedieť Igor Matovič a rozhadzovať ich na svoje vlastné atómovky. S tým HLAS nikdy nebude súhlasiť," odkázali.

Namiesto skutočnej pomoci môžeme podľa nich hovoriť len o číslach, a tie sú jasné. „Výdavky štátneho rozpočtu sú dvakrát také vysoké ako za vlády Petra Pellegriniho. Nič z nich nie je investíciou do budúcnosti, všetky chce vládnuť minúť, len doteraz nevie ako. Aj preto proti rozpočtu protestovali zdravotníci, preto s ním zásadne nesúhlasia reprezentanti dôchodcov, preto ho mestá a obce vnímajú ako vážne ohrozenie plnenia si povinností voči svojim obyvateľom,“ uviedli. Minister financií Igor Matovič s premiér Eduardom Hegerom podľa nich doteraz zadlžili Slovensko o 15 miliárd eur. „Napriek tomu za vyše roka drastického zdražovania nedokázali pomôcť takmer nikomu,“ dodali.

Opozícia sa obula do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Vláda nám predstavila rozpočet beznádeje, ktorý znamená extrémne historické zadlženie bez akéhokoľvek výhľadu do budúcnosti,“ odkázali. „Vláda to vie, preto jej jediným argumentom je citové vydieranie poslancov, aby tento zlý rozpočet podporili. HLAS ho v takejto podobe nepodporí. Pokiaľ chce vláda naďalej škodiť ľuďom na Slovensku, má dostatok hlasov, aby si ho schválila. Ak ich nezíska, nech ide konečne preč a umožní Slovensku predčasné voľby,“ uzavreli.

Smer-SD hovorí o rozpočte bezradnosti

Rovnako kriticky sa k návrhu rozpočtu, ktorý dnes odobrila vláda, postavila aj strana Smer-SD. Ladislav kamenický ho označil za rozpočet bezradnosti.

Opozičný Smer-SD požaduje od koalície, ktorá má v parlamente menšinu, dohodu na predčasných voľbách. Následne môžu diskutovať o obsahu návrhu rozpočtu na nasledujúce roky aj o jeho samotnej podpore. 

Podmienkou Smeru-SD na podporu návrhov v parlamente je rokovanie. "Ak od nás niekto niečo chce, nech príde rokovať. Samozrejme, musí za to zaplatiť politickú daň, a tá politická daň pre nás sú určite predčasné voľby," vyhlásil Kamenický. Ak sa koalícia dohodne s opozíciou na predčasných voľbách, podľa Kamenického následne môžu diskutovať o obsahu rozpočtu aj o prípadnej podpore.

Zároveň avizoval, že Smer-SD neplánuje podporiť novelu zákona o štátnom rozpočte na tento rok, ktorú vláda v piatok opakovane schválila spolu s rozpisom výdavkov. Stále trvá na tom, že nie sú jasné konkrétne opatrenia, aké chce vláda robiť. Na vyplatenie tzv. 14. dôchodku podľa neho peniaze v rozpočte sú.

Kamenický v súvislosti s návrhom rozpočtu na budúci rok upozornil, že v roku 2019 boli výdavky štátneho rozpočtu na úrovni 18 miliárd eur, pričom v roku 2023 majú byť na úrovni až 35 miliárd eur, čo je skoro dvojnásobok. Poukázal aj na zadlženosť, ktorá má byť podľa neho v budúcom roku vyše 70 miliárd eur, čo označil ako enormné zadlžovanie Slovenska. Podotkol tiež, že reálne mzdy majú v roku 2023 klesať.

V návrhu rozpočtu podľa Kamenického najviac dostávajú tí, ktorí sú s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) "kamaráti". Spomenul rozpočet ministra životného prostredia Jána Budaja či ministra obrany Jaroslava Naďa (obaja OĽANO). Naopak, tomu, koho Matovič "nemá rád", podľa Kamenického financie nedal, pričom poukázal najmä na rezort zdravotníctva. Celý návrh rozpočtu považuje za rozpočet bezradnosti.

Viac o téme: RozpočetKritikaSmer-SDHlas-SDRozpočet 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu