Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová práčka alebo chladnička: Výmena spotrebičov vám môže ušetriť pekný balík peňazí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prevádzka domácich spotrebičov predstavuje zhruba štvrtinu celej spotreby elektrickej energie v domácnosti. Ich správnym používaním alebo výmenou za energeticky úspornejší model by ste ročne mohli ušetriť nemalé peniaze.

Spotreba domácich spotrebičov je štandardne uvádzaná vo wattoch, čím vyšší príkon spotrebič má, tým viac elektrickej energie spotrebuje. Na energetických štítkoch pri kúpe elektrických spotrebičov je tento údaj uvádzaný za jednu hodinu prevádzky a v ročnej spotrebe. Najmenej úsporný je ten spotrebič, ktorý je zaradený v triede D a naopak, najúspornejší je ten, ktorý je v triede A+++.

Ak potrebujete vedieť, koľko elektrickej energie spotrebuje daný spotrebič za deň, stačí si číslo najskôr vydeliť na kWh a potom vynásobiť počtom hodín prevádzky a cenou elektrickej energie. V prípade práčky je potrebné vynásobiť číslo množstvom praní za rok alebo iný časový úsek, ktorý potrebujete zistiť.

Vláda informovala o cenách energií pre domácnosti (Zdroj: Topky/Maarty)

Chladnička je najväčší žrút

Najväčším "žrútom" elektrickej energie je chladnička, v priemere okolo 25 percent spotreby. Ak však starý model vymeníte za nový, mohli by ste ročne ušetriť. Na spotrebe pri triede A+++ v porovnaní s triedou A to môže predstavovať aj o 60 percent nižšiu spotrebu. Najlepšou voľbou je chladnička s inteligentnou funkciou automatického udržiavania teploty aj regulácie. Pre normálnu prevádzku chladničky postačuje teplota päť stupňov Celzia. 

Nová práčka alebo chladnička:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dvakrát merať, raz prať!

Na druhej priečke najnáročnejších spotrebičov sú práčka a sušička. Podľa počtu praní alebo objemu práčky je to štandardne okolo 10 až 12 percent spotreby energie. Pozor, energetické štítky na pračkách, sušičkách, ako aj umývačkách uvádzajú spotrebu na jeden cyklus. Potrebné je preto dobre si premyslieť, koľkokrát za týždeň práčku zapneme, počkať, kým je naplnená a prať ekologicky na nižších stupňoch.

LED televízor namiesto starej plazmy

Pri televízore s technológiou LED a uhlopriečkou do 100 cm je spotreba pri priemerne štyroch hodinách denne menej ako 100 kWH ročne, čo v niektorých domácnostiach, kde majú televízor zapnutý ako kulisu, môže predstavovať pokojne 10 až 15 percent spotreby, uvádzajú Novinky.cz. LCD displeje majú oproti tomu spotrebu asi dvojnásobne vyššiu a najviac energie spotrebujú staré plazmové televízie. Náklady sú takmer štvornásobne vyššie. 

Nová práčka alebo chladnička:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Notebook namiesto stolového počítača

Starý stolový počítač skúste vymeniť za notebook, pri ňom je spotreba takmer desaťkrát nižšia. Ak však používate notebook iba na internet a nie na prácu, pokojne vám postačí aj tablet.

Indukcia predčí všetko ostatné

Indukčný sporák je rýchlejší a energeticky úspornejší než tradičné elektrické, umožňuje presnejšiu reguláciu výkonu a na rozdiel od tradičných plynových sporákov zohrieva priamo nádobu a nie okolie. Ušetriť tak dokážete až 30 percent nákladov v porovnaní s elektrickým sporákom alebo sklokeramickou doskou. Pri varení v neposlednom rade používajte pokrievky, vtedy vám neuniká zbytočné teplo.

Aj keď sa zdá, že výmena spotrebiča je dosť vysoká investícia, v konečnom dôsledku sa vám môže po pár rokoch vrátiť v nižšej spotrebe a potešujúcich preplatkoch za vyúčtovanie.

Viac o téme: EnergieZdražovanieDomáci spotrebič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu