Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrokové sadzby na účtoch v českých bankách stúpajú: Ako sme na tom my? Rozhoduje aj členstvo v eurozóne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA/PRAHA - Ekonomika v rámci EÚ dostáva tento rok poriadne údery pod pás a každým ďalším vyšším poplatkom za čokoľvek vidíme silu inflácie a aj jej nepríjemné dôsledky, ktoré znášajú hlavne koneční spotrebitelia, účty v bankách nevynímajúc. V prípade sporiacich účtov u našich českých susedov sa už napríklad hovorí o 6-percentných úrokoch. Ako sme na tom my a je rozdiel v tom, či sme alebo nie sme členom eurozóny. Rozhodne áno.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O tom, že banky v poslednej dobe rozbehli ďalší kolotoč vylepšovania úročenia píše český server Lidovky.cz. Po prvých vlnách prišiel rad aj na sporiace účty. Hovorí sa o viac ako 6-percentných hodnotách v prípade Max banky (bývalá Expobank, pozn. red.). S príchodom 1. októbra sa totiž úročí sporiaci účet až na výšku 6,01 percenta, čo je jedna z najvyšších sadzieb. Zvyšovanie úrokov však avizuje v Česku aj Raiffeisenbank. Stane sa tak už 14. októbra.

Aj Slováci pocítia zvýšenie sadzieb, no miernejšie

Ako sme na tom my? Na túto otázku sme sa pýtali hovorcu VÚB Banky Dominika Mišu, ktorý hovorí, že trend navyšovania úrokových sadzieb neobchádza ani Slovensko, no nie je až taky intenzívy ako v Česku, ktoré nie je členom eurozóny. "Aj VÚB banka zdvihla úroky na termínovaných vkladoch na 3%. V Českej republike je situácia s úrokmi iná, keďže nie sú v eurozóne a základnú úrokovú sadzbu určuje ich Česká národná banka a nie ECB ako u nás. Po ďalšie hovoríme o termínovaných vkladoch. Úroky na bežných sporiacich účtoch, ktoré sú bez viazanosti, sú na Slovensku z už hore uvedených dôvodov dlhodobo nízke," uvádza Miša.

Úrokové sadzby na účtoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa makroanalytika VÚB Michala Lehutu aktuálne trhové očakávania ďalšieho vývoja sadzieb ECB (rast základnej sadzby až na 3,25%, pozn. red.) i sadzby peňažného trhu (ročný euribor za 2,5%) naznačujú, že zvyšovanie úročenia vkladov je v kontexte konkurencie o vklady domácností veľmi pravdepodobné. "Keď bol naposledy euribor medzi 2-3 percentami na prelome rokov 2008 a 2009, tak priemerné úroky na vkladoch domácností dosahovali okolo jedného percenta. V júli to bolo podľa NBS 0,01," dodáva banka.

Viac o téme: EkonomikaPoplatkyBankaSporiaci účetúrokové sadzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu