Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kollár sa rozohnil: Ak neprejde štátny rozpočet, poďme do predčasných volieb! Fico má na to vlastný názor

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ak sa neschváli štátny rozpočet, treba ísť rýchlo do predčasných volieb. Do ich termínu by musela opozícia garantovať podporu návrhov na pomoc ľuďom. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. O podpore novelizácie tohtoročného rozpočtu chce rokovať s opozíciou.

Predpokladá, že opozícia bude blokovať parlament aj v utorok (11. 10.), v tom prípade rokovanie presunie na 18. októbra, keď sa má začať aj ďalšia riadna schôdza. Šéf Smeru-SD Robert Fico zdôraznil, že opozícia nemá zodpovednosť za štát, jediný cieľ jeho strany sú predčasné voľby v roku 2023. Kollár si myslí, že menšinová vláda bude musieť pre každý zákon hľadať podporu.

Kollár sa rozohnil: Ak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zadrhnúť sa to môže pri štátnom rozpočte. Keď nám neprejde štátny rozpočet, prečo by sme mali len kúriť a svietiť, potom poďme rýchlo do predčasných volieb. Schváľme potom rozpočet s tým, že spolu s ním sa urobí aj termín predčasných volieb," vyhlásil.

ARCHÍVNE VIDEO Heger s Matovičom predstavili štátny rozpočet, minister financií očakáva, že Sulík bude vetovať dlhovú brzdu

Heger s Matovičom predstavili štátny rozpočet, minister financií očakáva, že Sulík bude vetovať dlhovú brzdu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár už rokoval s poslancami okolo Tomáša Tarabu

Podľa šéfa parlamentu sa nepodarí otvoriť rokovanie schôdze ani v utorok, preto ju chce presunúť o týždeň. "Predradím ju pred ďalšou riadnou schôdzou, dovtedy budeme rokovať, určite budem zvolávať okrúhle stoly naprieč celým politickým spektrom, určite to budem chcieť otvoriť," priblížil. Parlament ostal zablokovaný pred hlasovaním o novele zákona o štátnom rozpočte, ktorá predpokladá zvýšenie o 1,5 miliardy eur. Kollár už rokoval s poslancami okolo Tomáša Tarabu (nezaradený), ktorý je podľa neho ochotný to za určitých okolností podporiť. Kollár bude rád rokovať aj s Ficom či šéfom mimoparlamentného Hlasu-SD Petrom Pellegrinim.

Kollár sa rozohnil: Ak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico argumentoval, že nevedia o konkrétnom využití financií

Kollár navrhol, aby opozícia pripravila v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, kde dodatok k rozpočtu "rozpoložkuje", v tom prípade by Sme rodina takýto návrh podporila. Fico zopakoval, že jeho poslanci by podporili iba zvýšenie o 207 miliónov eur na vyplatenie opätovných 13. dôchodkov. Kollár vyčítal Ficovi, že ho zaujímajú len dôchodcovia a nie podpora škôl, nemocníc, zamestnávateľov a domácností, na čo má ísť zvyšok peňazí. Fico argumentoval, že nevedia o konkrétnom využití financií.    

ARCHÍVNE VIDEO Podľa Sulíka Matovič nezvláda základnú úlohu: Ak nevie zostaviť rozpočet, zrejme by mal zvážiť zmenu roboty

Podľa Sulíka Matovič nezvláda základnú úlohu: Ak nevie zostaviť rozpočet, zrejme by mal zvážiť zmenu roboty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
    

SaS bude mať problém zahlasovať za novelu Ústavy SR, myslí si Fico 

Šéf Smeru-SD nevidí zmysel rozprávať sa o odvolávaní vlády, pretože opozícia na to nemá 76 hlasov. Väčšie šance vidí pri ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), ktorého kritizuje za nezvládnutie migrácie. Myslí si, že aj niektorí koaliční poslanci by boli ochotní podporiť jeho odvolanie. Fico si myslí, že SaS bude mať problém zahlasovať za novelu Ústavy SR, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia, preto bude problém ju presadiť.

Kollár sa rozohnil: Ak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Kollár povedal, že OĽANO nechce novelu ústavy a v druhom čítaní ju môžu vetovať, čo bude musieť rešpektovať a svoj návrh stiahnuť. Preto oceňuje, že prešiel Tarabov návrh novely ústavy, a za to Sme rodina zahlasuje.

OĽANO urobí všetko pre to, aby bol rozpočet schválený

Koaličné hnutie OĽANO urobí všetko pre to, aby bol schválený štátny rozpočet. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. V prvom rade chcú o tom rokovať s odídencami a SaS. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) odkázal, že za navrhovanú zmenu rozpočtu vo výške 1,5 miliardy eur zahlasujú iba vtedy, keď bude jasne definovaná schéma pomoci. "Žijeme v mimoriadnych a ťažkých časoch," odpovedal Šipoš na otázku, prečo by za rozpočet mali opozičné strany zahlasovať. Deklaruje, že oni urobia všetko pre to, aby rozpočet prešiel. Blanár v súvislosti s predloženou zmenou rozpočtu zdôraznil, že za ňu zahlasujú len vtedy, keď bude presne definovaná schéma pomoci. Je však potrebné prísť s konkrétnymi opatreniami a vyčíslením financií. Riešením by podľa neho mohlo byť aj skrátené legislatívne konanie.

Kollár sa rozohnil: Ak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šipoš mu v tejto súvislosti odkázal, že už bolo jasne definované, kam peniaze pôjdu, a podotkol, že o tom bude rozhodovať parlament, nie minister financií Igor Matovič (OĽANO). Nevidí však problém, keby sa konkrétna schéma pomoci riešila pozmeňovacím návrhom v rámci druhého čítania. Ubezpečuje, že majú pripravené konkrétne opatrenia pre občanov, školy, podniky, nemocnice či samosprávy, no čaká sa na jasné zadefinovanie od EÚ. Sú však pripravení preplácať i vyššie energie a náklady. Deklaruje pomoc všetkým, ktorí to potrebujú.

Blanár zároveň zopakoval, že jediným riešením situácie v krajine sú predčasné voľby. Rozprava k odvolávaniu ministra financií bola podľa neho obžalobou vlády. Sú pripravení zahlasovať za zákon o skrátenom volebnom období. Za odvolanie vlády by zahlasovali. Ak príde na stôl téma odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), otvoria ju. Šipoš opätovne poznamenal, že OĽANO za novelu Ústavy SR hlasovať nebude. Je za to, aby strany, ktoré si občania zvolili v riadnych voľbách, dovládli do konca volebného obdobia, ukázali, čo v nich je, a naplnili svoj volebný program. Predčasné voľby podľa neho vyhovujú len tým, ktorým nevyhovujú prebiehajúce vyšetrovania.

Fico navrhuje dohodu vlády a opozície o predčasných voľbách a podpore zákonov

Opozičný Smer-SD navrhuje dohodu medzi predsedami vládnych strán, parlamentných opozičných strán a nezaradenými poslancami. Informoval o tom na sociálnej sieti šéf strany Robert Fico. Hovorí v nej o podpore nevyhnutných zákonov a dosiahnutí predčasných volieb. Súčasťou dohody má byť garantovanie schopnosti Národnej rady (NR) SR prijať nevyhnutné zákony proti zdražovaniu a pre dostatok energií, na ktorých sa strany dohodnú. Druhým bodom dohody má byť stanovenie presného legislatívneho postupu, ktorý bude viesť k predčasným voľbám v prvej polovici roka 2023.

 

NAVRHUJEME DOHODU MEDZI VLÁDOU A OPOZÍCIOU. ​ Vládna koalícia sa rozpadla. Vlastnou vinou a pre neschopnosť. Nemá...

Posted by Robert Fico on Sunday, October 9, 2022

Fico deklaruje, že Smer-SD bude nápomocný v boji proti zdražovaniu. "Ale nevidíme žiadny dôvod držať pri živote túto neschopnú a servilnú vládnu bandu," napísal s tým, že vládna koalícia, ktorá nemá väčšinu, zrazu ukazuje na opozíciu, že má mať zodpovednosť a držať "ruiny vlády pri moci".

Uvrhnúť krajinu do predčasných volieb v čase krízy je nezodpovedné, poznamenal premiér

Uvrhnúť krajinu do kolotoča predčasných volieb v čase energetickej krízy je nezodpovedné. Uviedol to v nedeľu na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). Predčasné voľby sú podľa neho poslednou možnosťou, keď už nefungujú ústavné inštitúcie. Ubezpečil, že jeho vláda pracuje a na rozhodnutia získava aj podporu poslancov. Heger pripomenul, že napriek vládnutiu v menšine sa podarilo schváliť zvyšovanie platov zamestnancom v zdravotníctve, dôležité energetické zákony a tiež 200 miliónov eur na pomoc dôchodcom. Blokovanie parlamentu vníma premiér ako ďalší politický tlak na vyhlásenie predčasných volieb.

"Opoziční poslanci veľmi dobre vedia, že bežných ľudí čakajú náročné chvíle, ak im nepodáme ruku. Sú to práve oni, ktorí potrebujú podporu v NR SR a vy sa im otáčate chrbtom. Nie našej vláde, ale občanom, a to len skrz vidinu vlastného prospechu," odkázal v statuse na sociálnej sieti. Premiér dodal, že záujem šéfa Smeru-SD Roberta Fica či lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho o predčasné voľby je voči občanom neúprimný.

 

ODSUDZUJEM ZNEUŽÍVANIE PREDČASNÝCH VOLIEB AKO ZÁCHRANNÉHO KOLESA PRE ZLOČINCOV Ak si niekto myslí, že opozícia rieši...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, October 9, 2022
Viac o téme: Predčasné voľbyŠtátny rozpočetRobert FicoBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu