Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci schválili program mimoriadnej schôdze k postupom orgánom činným v trestnom konaní

Poslanci Zobraziť galériu (3)
Poslanci (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Poslanci schválili program rokovania. Hlasovalo zaň 65 zo 128 prítomných poslancov, proti bolo 60, dvaja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Mimoriadnu schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Líder strany Robert Fico argumentoval tvrdeniami o deštrukcii právneho štátu a rôznych praktikách v OČTK. Žiada opatrenia a vyvodenie zodpovednosti voči vyšetrovateľom, prokurátorom a niektorým sudcom "za to, čo vystrájajú". 

SaS otvorenie schôdze nepodporila, hovorí o snahe zastrašovať tieto orgány a o útokoch na vymožiteľnosť práva zo strany Smeru-SD. Nehlasovalo zaň ani hnutie OĽANO, ani nezaradení poslanci zo strany Za ľudí. Nepodporili ho ani nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Naopak, za program mimoriadnej schôdze hlasovali okrem Smeru-SD aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho či okolo Tomáša Tarabu. Podporilo ho aj Sme rodina. Predseda hnutia Boris Kollár zatiaľ nepovedal, či podporia aj samotné uznesenie. 

Fico odmietol, že by za schôdzou bola snaha zastrašovanie

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico odmietol, že by za mimoriadnou schôdzou bola snaha zastrašovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Reagoval tak na tvrdenia SaS o snahe zastrašovať a o útokoch na vymožiteľnosť práva zo strany Smeru-SD. Poslanci vo štvrtok popoludní rokujú na mimoriadnej schôdzi iniciovanej Smerom-SD. Fico pripomenul, že prvýkrát sa objavili informácie o stave v OČTK, keď sa na schôdzi parlamentu čítala správa Slovenskej informačnej služby, ktorá mala hovoriť o existencii skupiny vyšetrovateľov, prokurátorov či sudcov, vymýšľaní dôkazov, ako aj zneužívaní trestného práva na politický boj. "V opozícii vôbec nepochybujeme, prečo sa na Slovensku zneužíva trestné právo," povedal v pléne Národnej rady (NR) SR Fico. Tvrdí, že zámerom je oslabenie opozície, a to sa musí diať podľa neho len tak, že sa porušujú pravidlá. Tvrdí, že dochádza k manipulácii prideľovania spisov a mnohí ľudia sú perzekvovaní. Odvoláva sa na prepisy nahrávok.

Šéf Smeru-SD súhlasí s tým, aby sa vyšetrovalo, no má to prebiehať v súlade so zákonom. Dodal, že sa objavujú prípady, keď začínajú s kajúcnikmi, tzv. udavačmi, spolupracovať advokáti. Hovoril tiež o univerzálnych udavačoch, za jedného z nich označil bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda S., ktorý má figurovať ako svedok vo viacerých kauzách.

Poslanci schválili program mimoriadnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Fico v pléne predstavil návrh uznesenia, ktorým poslanci navrhujú, aby sa na schôdzi NR SR komplexne prerokovalo zneužívanie inštitútov trestného práva, na ktorom by mal vystúpiť predseda Slovenskej advokátskej komory. Plénum by malo podľa uznesenia uznať za neprijateľné zneužívanie inštitútov trestného práva vybranou skupinou policajtov a vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) či niektorých prokurátorov a sudcov aj na zasahovanie do slobodnej súťaže politických síl. NR SR by mala tiež vyjadriť vážne znepokojenie nad situáciou v niektorých OČTK, osobitne na NAKA a Úrade špeciálnej prokuratúry, "kde ďalšie a ďalšie dôkazy potvrdzujú manipuláciu s dôkaznou situáciou". Parlament by mal tiež protestovať proti "pokračujúcemu využívaniu systému tzv. kajúcnikov - udavačov, ktorí s cieľom ochrany svojich osobných záujmov poskytujú krivé svedectvá". V uznesení tiež žiadajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku okrem iného preveriť zákonnosť konania OČTK.

Spravodlivosť sa nedá dosiahnuť nedodržiavaním zákona, tvrdí Kollár

Spravodlivosť sa nedá dosiahnuť nespravodlivosťou a nedodržaním zákona. To, čo sa dostáva na verejnosť, sú závažné obvinenia, ktoré sú dôkazne podložené. Treba sa o tom rozprávať. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. Svojím vystúpením v pléne chcel odôvodniť, prečo poslanci Sme rodina podporili program mimoriadnej schôdze, na ktorej chce Smer-SD presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Rozviazané ruky polície neznamenajú podľa Kollára svojvôľu. Podľa Kollára treba diskutovať o tom, čo sa dialo počas predošlých vlád a o tom, čo sa deje teraz. Treba podľa neho merať jedným metrom. "Keď niečo vyčítame smerákom, nezakrývajme si oči, keď sa to isté deje aj za nás," vyhlásil s tým, že súčasná vláda nemôže dopustiť praktiky, ktoré sa diali v minulosti.

Poslanci schválili program mimoriadnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Sme tu preto, aby sme napravili to, čo robili oni. Ale nemôžeme to naprávať tak, že budeme robiť to isté alebo ešte horšie. Poďme napádať veci, ktoré boli zlé. Keď sú dôkazy, poďme ich pozatvárať, ale robme to zákonnou cestu," skonštatoval Kollár. Nechce pripustiť nadužívanie práva. "Pokiaľ chceme byť spravodliví, musíme byť sami čistí," povedal. Nechce, aby jedna mafiánska skupina nahradila druhú. Upozornil policajtov, že rozviazané ruky neznamenajú svojvôľu. "Nech si to uvedomia, lebo raz budú za to pykať," povedal. Pripomenul tiež prípad poslanca Sme rodina Martina Borguľu, ktorý sa podľa jeho slov z večera do rána dostal z pozície svedka na status obvineného.

Viac o téme: PoslanciProgramSchôdzaTrestné konanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu