Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo spravodlivosti zvažuje vo svojom sídle znížiť maximálnu možnú teplotu na vykurovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zvažuje vo svojom sídle znížiť maximálnu možnú teplotu na vykurovanie o minimálne jeden stupeň Celzia. Zmena sa má týkať tiež minimálnej možnej úrovne chladenia. Uviedla to Henrieta Kunová z tlačového oddelenia ministerstva. Podotkla, že rezort sídli v prenajatej budove, ktorá má zavedený systém efektívneho riadenia a regulácie energie.

"Ministerstvo spravodlivosti SR sa snaží šetriť na energiách v budove obmedzeným využívaním klimatizácie v kanceláriách aj v zasadačkách tak, že tieto priestory sa klimatizujú len v pracovnom čase a primeranej miere. Pokiaľ je zasadačka alebo kancelária nevyužívaná, klimatizácia sa nepoužíva vôbec, rovnako na noc sa vypína klimatizácia v priestoroch, kde to nie je potrebné," priblížila Kunová.

Archívne video: Heger dal Európskej únii ultimátum: Ak nám nepomôžu s energiami, zoštátnime elektrinu

Heger dal Európskej únii ultimátum: Ak nám nepomôžu s energiami, zoštátnime elektrinu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalej uviedla, že takmer všetky budovy v gescii ministerstva alebo aj ústavy Zboru väzenskej a justičnej stráže si vyžadujú z pohľadu energetickej efektívnosti modernizáciu. "Vysokou prioritou rezortu spravodlivosti je takisto zvyšovanie energetickej efektivity budov štátu v rámci zadefinovaných zelených cieľových parametrov," podotkla s tým, že každá obnovená verejná budova v sektore rezortu spravodlivosti bude spĺňať základnú požiadavku na úsporu primárnej energie.

Ministerstvo spravodlivosti zvažuje vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ministerstvo plánuje v najbližšom vykurovacom období urobiť rôzne obmedzenia na zníženie spotreby tepla. "Napríklad temperovanie niektorých miestností, ktoré nie sú permanentne využívané, obmedzenie teploty pracovných priestorov počas víkendov a podobne," dodala. Rezort má v správe aj ďalšie dve budovy – na Námestí slobody v Bratislave a Inštitút vzdelávania v Omšení v okrese Trenčín. V bratislavskej budove bola podľa jej slov realizovaná výmena kompletnej elektroinštalácie i inštalovanie úsporného LED osvetlenia vo všetkých priestoroch. "V sociálnych zariadeniach a kuchynkách je inštalované osvetlenie na časovač. Pred vykurovacou sezónou je naplánovaná inštalácia termoregulačných hlavíc na reguláciu vykurovania v budove," podotkla Kunová.

Viac o téme: VykurovanieTeplotaMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu