Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Činnosť Vojenského spravodajstva upraví nový zákon, reaguje na nové hrozby

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pôsobenie Vojenského spravodajstva (VS) upraví nový zákon. V stredu ho schválila vláda. Ako zdôvodnil rezort obrany, po 28 rokoch účinnosti už viaceré ustanovenia doterajšieho zákona nezodpovedajú súčasným potrebám a aktuálnemu bezpečnostnému prostrediu. Legislatíva zohľadňuje aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.

"Zmeny, ktoré návrh zákona prináša, precizujú a dopĺňajú úlohy a oprávnenia Vojenského spravodajstva a taktiež posilňujú kontrolu Vojenského spravodajstva mechanizmami vnútornej i vonkajšej kontroly, čím vytvárajú právny základ pre adekvátne pôsobenie Vojenského spravodajstva v spravodajskej komunite moderných demokratických štátov medzinárodného spoločenstva," uviedol rezort obrany. Účinnosť zákona navrhuje od 1. januára 2023. "Do zákona sme zakomponovali, aby mohlo byť VS z hľadiska majetkových vzťahov kontrolované Najvyšším kontrolným úradom SR," priblížil šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Rezort obrany získal z fondov USA vyše 200 miliónov: Peniaze sú darom, hovorí Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V novom zákone pribudli napríklad úlohy zamerané na hybridné hrozby a dezinformácie, radikalizáciu spojenú s terorizmom a extrémizmom aj spravodajskú podporu Ozbrojených síl SR. Špecifikuje sa tiež postavenie Centra pre kybernetickú obranu SR, jeho pôsobnosť, úlohy a zameranie. Zákon tiež vymedzuje okruh adresátov spravodajských informácií a stanovuje ich rozsah a účel, na splnenie ktorého sa získané spravodajské informácie týmto adresátom poskytujú.

Návrh zákona obsahuje aj ustanovenia upravujúce zasadanie parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Stanovuje napríklad, že ak člen výboru prestane byť členom poslaneckého klubu, jeho členstvo vo výbore zanikne dňom jeho vystúpenia alebo vylúčenia z poslaneckého klubu. Výbor sa má schádzať najmenej raz za štvrťrok.

Viac o téme: VládaVojenské spravodajstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu