Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MZVEZ si predvolalo ruského veľvyslanca pre tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej

Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov
Veľvyslanec Ruskej federácie Igor Bratčikov (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v utorok predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova v súvislosti s nedávnymi vyhláseniami o údajnom znesvätení vojenského cintorína vojakov ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji.

"Vymyslené tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej slúžia ako nástroj ruskej propagandy na Slovensku," uviedli z komunikačného odboru slovenského rezortu zahraničia. Informačné aktivity ruského veľvyslanectva na Slovensku podľa ministerstva zámerne využívajú citlivé témy na rozdeľovanie spoločnosti a šírenie agresívnych nálad. "Obvinenia z údajného zničenia vojenského cintorína v Ladomirovej sa nijakým spôsobom nepotvrdili," dodali z MZVEZ a zároveň odsúdili zneužívanie pietnych miest na vedomé šírenie dezinformácií.

"Na akékoľvek ďalšie aktivity tohto typu budeme náležite reagovať, keďže sa snažia o destabilizáciu našej spoločnosti a našej zahraničnopolitickej orientácie," zdôraznili s tým, že znesväcovanie pietnych miest je na Slovensku trestným činom a rezort diplomacie takéto správanie hrubo odsudzuje a odmieta.

Polícia tvrdenia označila za hoax

Ruská ambasáda minulý týždeň uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová Vladislav Cuper bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Polícia informácie Ruskej federácie označila za hoax.

MZVEZ potvrdilo, že od Ruskej federácie obdržalo diplomatickú nótu, "ktorú štandardným spôsobom odstúpilo na príslušný rezort, a tým je v tomto konkrétnom prípade, rezort vnútra". Ministerstvo zdôraznilo, že Slovensko plne rešpektuje ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny a o hroby a pamätníky vojakov sa stará príkladne a s náležitou úctou.

Viac o téme: CintorínPredvolanieVeľvyslanecRuskoIgor BratčikovMZVEZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu