Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Personálne rošády v parlamente: Po návrate exministrov za SaS sa musia niektorí porúčať, Žiak sa chce súdiť!

Niektorí poslanci sa musia z parlamentu pobrať preč. Zobraziť galériu (4)
Niektorí poslanci sa musia z parlamentu pobrať preč. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po demisii ministrov za SaS a ich návrate do parlamentu zanikol mandát náhradníkom, z poslaneckých lavíc odišli Miroslav Žiak a podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (obaja SaS). Márii Kolíkovej (SaS) uvoľnila miesto Alexandra Pivková (Za ľudí). Kolíková totiž vo voľbách kandidovala za stranu Za ľudí, z ktorej počas volebného obdobia odišla. Nie všetci sú však spokojní s tým, že musia poslanecké lavice opustiť za týchto okolností. V hre je aj súd!

archívne video

Začal sa Deň otvorených dverí NR SR, návštevníkov privítal jej predseda Boris Kollár (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Aktuálne má klub SaS v parlamente 20 poslancov, s Kolíkovou 21. Tá zatiaľ na webe parlamentu figuruje ako nezaradená. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová potvrdila, že exministerka bude členkou klubu a už poslali oznámenie o zmene jeho zloženia.

V parlamente tak končí Milan Laurenčík, ktorý pôsobil ako podpredseda parlamentu.

Poslanec Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (4)
Poslanec Milan Laurenčík  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Na miesto Alexandry Pivkovej tak zasadne exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Tlačová konferencia zástupcov koaličných strán k ochrane zvierat
Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia zástupcov koaličných strán k ochrane zvierat  (Zdroj: Topky/Maarty)

Strana Za ľudí už klub nemá, keďže nespĺňa potrebný počet členov. Zastupujú ju v pléne len traja poslanci, na fungovanie klubu je potrebných podľa rokovacieho poriadku aspoň osem členov. Najväčším klubom naďalej ostáva OĽaNO so 47 poslancami, po ňom Smer-SD s 27 členmi. Sme rodina má aktuálne 20 členov klubu. Nezaradených poslancov je nateraz podľa webu NR SR 36 aj s Kolíkovou. Po jej začlenení do klubu SaS ich bude 35.

Žiak sa nevzdáva a chce sa obrátiť na súd

Ten, komu sa však aktuálny stav nepáči, je Miroslav Žiak z SaS, ktorého z parlamentu "vykopol" vracajúci sa Richard Sulík a svoj hned zdieľal aj pre portál Startitup. ŽIak dokonca chce zájsť tak ďaleko, že sa chce ohľadom tohto náhleho konca v parlamente súdiť! "Náhradnícky systém v parlamente podľa mňa nie je úplne podľa ústavy alebo nejakého pasívneho volebného práva," kritizuje už exposlanec, ktorý nastúpil do parlamentu ako náhradník po Sulíkovi.

Žiak sa "pobalil" už pred týždňom. Systém náhradníkov je prostý. Ak jeden zo zvolených poslancov je nominovaný na inú ako poslaneckú funkciu, napríklad sa stane ministrom alebo štátnym tajomníkom, opúšťa parlament a nahradí ho nasledujúci človek z kandidátky danej strany, ktorý bezprostredne nasleduje. V tomto prípade to bol Žiak. "Skončil som ako prvý náhradník pod čiarou, keďže som náhradník pána Sulíka, ktorý bol najvyššie umiestnený na kandidátke a išiel do exekutívy. On keď sa vrátil do parlamentu, tak vlastne vytlačil mňa," opisuje Žiak.

Občiansky tribunál chcel protestov pred ukrajinskou ambasádou.
Zobraziť galériu (4)
Občiansky tribunál chcel protestov pred ukrajinskou ambasádou.  (Zdroj: FB/Jakub Kotúč)

To, čo Žiakovi na celej veci najviac prekáža, je fakt, že náhradníci, ktorí zastupovali poslancov, ktorí sa stali ministrami, sa museli pobaliť, no náhradníci, ktorí zastupovali poslancov, ktorí sa stali štátnymi tajomníkmi, sú ešte stále v pléne. Noví štátni tajomníci k novej trojici ministrov však ešte nenastúpili. V prípade rezortu, kde pôsobil Sulík to tak bude ešte pár týždňov.

Nastala tak situácia, že v parlamente ostanú poslanci, ktorí boli na kandidátnej listine za Žiakom a skončili s menším počtom hlasov, no on sa musí zberať preč. "Je to veľmi zvláštne, je to zaužívané už nejaký čas, ale nemyslím si, že to je ústavné,“ kritizuje Žiak.

Viac o téme: Súd SaSRichard SulíkNáhradníciMária KolíkováMilan LaurenčíkZa ľudíMiroslav ŽiakAlexandra Pivková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu