Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika chystá pre vysoké ceny energií usmernenia pre zamestnancov a študentov

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pripravuje v súvislosti s rastom cien energií operatívne usmernenia pre zamestnancov a študentov, a to aby sa neprekurovali priestory, šetrilo sa elektrickou energiou a znižovala sa uhlíková stopa produkovaná v kampuse univerzity. Uviedla to jej hovorkyňa Laura Hoľanová.

Z dôvodu zvyšovania cien energií budú podľa nej potrebné finančné zdroje navyše, ktoré nemohli byť plánované a byť súčasťou dotácie na tento rok. "Očakávame a budeme požadovať dodatočné dofinancovanie zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR," povedala. Pripomenula, že univerzita sa dlhodobo venuje znižovaniu energetickej náročnosti budov.

Súčasťou opatrení je aj regulácia a optimalizácia

Súčasťou dlhodobých opatrení je aj regulácia vykurovania či optimalizácia spotreby elektrickej energie postupnou výmenou klasických žiaroviek za úsporné svietidlá. "Ale to, čo vidíme okolo seba v segmente cien energií, je nad rámec úspor týchto dlhodobých opatrení," dodala Hoľanová. Ak má univerzita napĺňať svoje základné poslanie, nemôže podľa jej slov obmedziť svoje činnosti v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu. Kvalitné vzdelávanie opierajúce sa o medzinárodne akceptovaný výskum si podľa UPJŠ vyžaduje neustály kontakt s infraštruktúrou univerzity.

"Drvivá väčšina špičkovej infraštruktúry si vyžaduje nonstop prevádzku, dočasné vypnutie môže byť sprevádzané jej znehodnotením. Samozrejme, že skúsenosti s online vzdelávaním budeme naďalej využívať ako doplnkovú formu vzdelávania," doplnila s tým, že sa však chcú vyhnúť nahrádzaniu výučby v online priestore z energetických dôvodov. Slávnostné otvorenie akademického roka 2022/2023 a začiatok výučby v zimnom semestri sú naplánované na 19. septembra.

Viac o téme: ReguláciaŠtudentiCeny energiíUsmernenieUniverzita Pavla Jozefa Šafárika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu