Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Školy sa pre energetickú krízu zatvárať nebudú: Premiér od nich žiada výkaz o ročnej spotrebe elektriny

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, uistil, že školy sa nebudú zatvárať z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií. V stredu vydal pokyn, aby mu všetky školy poskytli presnú informáciu, akú majú ročnú spotrebu elektrickej energie. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

"Aby sme vedeli napočítať, aké budú mať dopady na rozpočty," vysvetlil Heger. Podľa neho sa to dá zistiť na základe spotreby. Povedal, že tieto informácie majú byť dostupné v nasledujúcich dňoch. V prípade, že ich bude mať, posunie ich ministerstvu hospodárstva a rezortu financií.

Heger skonštatoval, že noví ministri sú kvalitné posily, Matovič si zavtipkoval s kačkou pre Káčera 

Heger skonštatoval, že noví ministri sú kvalitné posily, Matovič si zavtipkoval s kačkou pre Káčera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Hegera nedopustia ani to, aby sa opäť začalo dištančné vyučovanie. Povedal, že sa tak dialo počas pandémie. Zopakoval, že zdravotníctvo a školstvo sú nielen pre neho, ale aj pre vládu prioritou. "Myslíte si, že necháme žiakov a študentov mrznúť v školách? Myslíte si, že necháme pacientov v nemocniciach mrznúť? V žiadnom prípade," vyhlásil. Poukázal na to, že sa pripravia opatrenia, keď budú vidieť, ako sa vyvinie diskusia v európskom priestore. Rektori vysokých škôl podľa premiéra nemajú prepadať panike.

Školy sa pre energetickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenská rektorská konferencia (SRK) upozorňuje na to, že vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps. Vyzýva preto vládu SR, aby zvrátila negatívny vývoj ich financovania, či kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou. Ak sa tak nestane, od 17. novembra prestanú vysoké školy vyučovať. Vyhlásenie SRK podporuje aj Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Študentská rada vysokých škôl či Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR.

Viac o téme: VládaVysoké školyEduard HegerEnergetická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu