Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komunálne voľby sa 29. októbra neuskutočnia v piatich obciach: Poznáme dôvod!

Komunálne voľby.
Komunálne voľby. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Voľby do orgánov samosprávy obcí sa 29. októbra neuskutočnia v piatich obciach na Slovensku. Dôvodom je, že v nich nebola podaná kandidátna listina pre voľby do obecného zastupiteľstva ani pre voľby starostu. Ide o obce Ratkovo, Michalková, Brezovec, Pongrácovce a Jakušovce. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Aj v týchto obciach však budú môcť ísť občania tento deň k volebným urnám, hlasovať budú môcť do orgánov samosprávnych krajov. Po prvý raz sa totiž na Slovensku uskutočnia spojené komunálne a župné voľby," priblížili z ministerstva. V ďalších šiestich obciach nebudú občania voliť starostu, ale budú si vyberať len spomedzi kandidátov do obecného zastupiteľstva. A to v obciach Domadice, Moškovec, Harakovce, Šarišské Bohdanovce, Starina a Dobroslava.

Nižší počet kandidátov pre voľby do obecného zastupiteľstva, ako má byť zvolený, je v 25 obciach. "Vo všetkých týchto vyššie spomenutých obciach sa budú konať nové voľby, ktoré do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí vyhlási predseda Národnej rady SR najneskôr 110 dní predo dňom ich konania," doplnili. Spojené voľby sa uskutočnia v jednej volebnej miestnosti. "Spolu bude otvorených 6010 volebných miestností. Pripomíname, že na hlasovanie obecných poslancov, respektíve mestských zastupiteľstiev, starostu či primátora bude slúžiť biela obálka. Hlasovacie lístky na voľbu poslancov krajských zastupiteľstiev a šéfa samosprávneho kraja bude potrebné vložiť do modrej obálky," dodali. Ministerstvo upozornilo, že ak občan vloží lístok do nesprávnej obálky, bude jeho hlas neplatný.

Viac o téme: Komunálne voľbyObce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu