Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kováčik sa na súde stretol s kľúčovým svedkom! Vypovedá bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračuje proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a podnikateľom Petrom Koščom, ktorý je na úteku.

Exprokurátor mal podľa obžaloby prijať úplatok 50.000 eur od Petra Košča za to, že ovplyvní, respektíve bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach vyšetrovaných Národnou kriminálnou agentúrou. K odovzdaniu a prijatiu úplatku malo dôjsť v roku 2016 v nemocnici. Podľa obhajcov Kováčika a Košča obžaloba je nedôvodná a je výsledkom zhluku nezákonností.

Vyšetrovanie prípadu malo podľa nich fatálne chyby a došlo k porušeniu zákona. Kľúčový svedok, ktorým je bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, obvinený s bývalými policajnými funkcionármi pri akcii Očistec, údajne vyrozprával v prípravnom konaní absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Slobodník tvrdí, že bol pri odovzdávaní úplatku verejnému činiteľovi. Dnes na súde vypovedá práve Slobodník. 

archívne video

Bernard Slobodník prvýkrát prehovoril (Zdroj: Ivan Mego)

Kováčik tvrdí, že je nevinný

"Som nevinný," vyhlásil vo štvrtok obžalovaný Kováčik. Zdôraznil, že po vznesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa s celým spisom a bolo tak porušené jeho právo, rovnako ako aj právo na obhajobu. Orgány činné v trestnom konaní neoznámili jeho obhajcom mená svedkov, dozvedeli sa ich až tesne pred výsluchom, a tak sa nemohli pripraviť.

Bernard Slobodník
Zobraziť galériu (2)
Bernard Slobodník  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Obžaloba je postavená na výpovedi kajúcnika Bernarda Slobodníka ako aj ďalších, ktorí jeho výpoveď potvrdzujú," konštatoval obžalovaný. Ako zdôraznil, "kategoricky vylučuje odovzdanie úplatku zo strany Petra Košča, nikdy od neho neprevzal žiadny úplatok". Po svojej výpovedi uviedol, že na otázky prokuratúry nebude odpovedať, lebo jej neverí. Bude reagovať iba na otázky sudcu ŠTS. "Obžaloba je absolútne nedôvodná a je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení, ktoré sme dnes sumarizovali. Ten skutok je vymyslený," zdôraznil Erik Magál, obhajca Dušana Kováčika. Voči Petrovi K. sa koná ako voči ušlému.

Viac o téme: PojednávanieSúd Dušan KováčikBernard Slobodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu