Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Riaditeľom STV sa stal Štefan Nižňanský

Štefan Nižňanský
Štefan Nižňanský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Novým riaditeľom Slovenskej televízie (STV) sa dnes stal bývalý moderátor Štefan Nižňanský. Do funkcie na päťročné obdobie ho zvolila Rada STV v druhom kole volieb najmenším potrebným počtom desať hlasov.

Jeho protikandidát, súčasný štatutár STV Jozef Mračna, dostal tri hlasy a bývalého riaditeľa televízie Markíza Vladimíra Repčíka nepodporil ani jeden člen rady. Post riaditeľa verejnoprávnej televízie je voľný od decembrového odvolania Radima Hrehu.

Niekdajší moderátor Československej televízie Nižňanský (53) sa do Mlynskej doliny vráti po 18 rokoch. Po nástupe do funkcie chce preskúmať situáciu, v ktorej sa televízia nachádza. "Ako prvé? Preveriť zmluvy STV, pozrieť sa na ekonomické míny, ktoré v STV sú a pozrieť sa aj do programových záväzkov," povedal novinárom Nižňanský.

Nižňanský bol už od začiatku volieb ich favoritom, keďže v prvom kole v sobotu získal podporu ôsmich z celkovo 15 členov rady. Niekdajší poslanec parlamentu i hovorca a marketingový manažér zväzu ľadového hokeja vo svojom projekte zdôrazňoval nezávislosť verejnoprávnej televízie od vôle politikov.

Jeho samého však viaceré médiá i poslankyňa opozičnej SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová označili za blízkeho vládnemu Smeru-SD. To však odmietol. "To patrí k slovenskému folklóru, hovoriť o politických tlakoch. Ja neviem o politických tlakoch, počúvam o nich len od vás z médií," tvrdil Nižňanský. "Dnes dopustiť sa manipulácie je cesta do pekla, nie som presvedčený, že by toto politici chceli," dodal.

O post riaditeľa STV malo záujem 27 kandidátov, podmienky konkurzu však splnilo 19 uchádzačov. Išlo o druhú voľbu riaditeľa radou, predtým ho vyberal parlament. Bývalého riaditeľa Radima Hrehu rada odvolala 11. decembra 2007 po ročnom pôsobení. Vyčítali mu neplnenie zákonných povinností televízie aj jej zlú finančnú situáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu