Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekárov je málo a ďalší hrozia výpoveďami: Vypomôže Cigániková? Prihlásila sa na zdravotnícku školu!

Cigániková sa prihlásila na ďalšie štúdium. Zobraziť galériu (3)
Cigániková sa prihlásila na ďalšie štúdium. (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Situácia v slovenskom zdravotníctve je momentálne mimoriadne napätá. Pritom zďaleka nejde o jediné odvetvie, v ktorom je obrovská kríza. Lekári pritom už hrozia výpoveďami a celá situácia sa začína vymykať kontrole. Aj preto si zrejme predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) povedala, že priloží pomocnú ruku a rozhodla sa prihlásiť sa na ďalšie štúdium!

archívne video

Sme donútení podať hromadné výpovede, tvrdí Visolajský (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Úspech na prijímačkach

Cigániková sa pochválila aj výsledkami z pohovorov. "Zapísala som sa na ošetrovateľstvo na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Na prijímačkách som obstála veľmi dobre, bola som 14. z vyše 100 uchádzačov," pochválila sa Cigániková.

 

BUDE ZO MŇA SESTRIČKA? ;) Zapísala som sa na ošetrovateľstvo na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Na prijímačkách...

Posted by Janka Bittó Cigániková on Tuesday, September 6, 2022

Ide už o jej tretiu vysokú školu

Ešte stále predsedníčka zdravotníckeho výboru v parlamente povedala, že ide už o jej tretie štúdium. "Predošlé dve sú zamerané na manažment verejnej správy a zdravotníctva. Na ošetrovateľstvo som sa prihlásila preto, aby som z praxe poznala možnosti a rozsah vedomostí sestier, podmienky ich štúdia a najmä praxe," tvrdí.

Cigániková vidí zmysel svojho kroku v tom, aby bolo čím menej vyhorených sestier a viac motivácie a personálneho zastúpenia v zdravotníctve. "Tento cieľ je veľmi ďaleko, viem. Ale považujem za svoju povinnosť urobiť maximum pre jeho dosiahnutie. Toto je moje maximum. Uvidíme, dokedy to budem časovo zvládať. Myslím to ale úprimne a vážne a teším sa na nové vedomosti a skúsenosti, ktoré využijem v prospech zdravotníctva a pacientov.  A samozrejme aj na mladých ľudí, ktorí sú tiež zapálení pre zlepšenie slovenského zdravotníctva," hovorí Cigániková.

Situácia je vážna, lekári hovoria stále o hromadných výpovediach

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po poslednom rokovaní na Úrade vlády SR uviedol, že iná možnosť ako hromadné výpovede neexistuje. Poukázal na to, že vláda na niektoré požiadavky lekárskych odborov stále nepredstavila riešenia. Samotné zvýšenie platov podľa neho problém nevyrieši.

Peter Visolajský
Zobraziť galériu (3)
Peter Visolajský  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ani premiér Eduard Heger (OĽaNO) nevidí dôvod, aby lekári dávali výpovede. Súčasná vláda podľa neho pracuje na rozsiahlych reformách v zdravotníctve. "Nedáva mi zmysel, aby lekári dávali výpovede vláde, ktorá robí enormný krok pre zdravotníctvo. Nie je to fér voči ľuďom," skonštatoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Prečo Visolajský nekritizoval aj predchodcov? Pýta sa premiér

Zdravotníctvo je podľa Hegera pre vládu jednou z najvyšších priorít. "Vlády pred nami sa zdravotníctvu nevenovali, zostávalo zanedbané," podotkol. Upozornil, že vláda pracuje na reformách, no tie si podľa neho vyžadujú čas. Poukázal tiež, že lekárom predstavili návrh historicky najvyššieho zvyšovania platov. Premiér tiež skritizoval Visolajského. "Otázka na mieste je, prečo pán Visolajský neapeloval na predchádzajúcich ministrov, aby sa tieto reformy začali a nevyhrážal sa výpoveďami vedeniam rezortu v predchádzajúcich rokoch," dodal.

Lekárov je málo a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: SestričkaSaSJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu