Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Fica útočia aj vlastní ľudia!

Premiéra Fica kritizuje vlastný podriadený. V spore ide o moderné technológie za veľké peniaze.
Premiéra Fica kritizuje vlastný podriadený. V spore ide o moderné technológie za veľké peniaze.

BRATISLAVA/HRADEC KRÁLOVÉ - Neuveriteľné! Splnomocnenec vlády pre informatizáciu Pavol Tarina kritizoval premiéra aj ministra vnútra. Trúfol si na to počas nedávnej konferencie v susednom Česku. Oboch politikov označil za brzdu agendy, za ktorú ho vláda platí.

Pavol Tarina v diskusii o internete v štátnej správe najskôr adresoval chválospevy českej vláde. „Celá táto agenda je zastrešená úplne špičkovými politikmi, ako sú premiér a minister vnútra,“ vyhlásil splnomocnenec. Dodal, že to je absolútne kľúčová podmienka úspešného prechodu na moderné technológie. On však toľko šťastia nemá. „Čo, bohužiaľ, sa mi u nás asi nepodarí, aby sa takíto kľúčoví ľudia prihlásili k tejto agende,“ posťažoval sa.

Kritikou premiéra Fica a ministra Kaliňáka vysvetlil, prečo sú Česi v informatizácii ďalej ako Slováci. „Ponúkam azyl za toto vystúpenie,“ reagoval český minister vnútra Ivan Langer. Tarina tvrdé výčitky adresované nadriadeným včera zľahčoval. „Nie sú prekážkou tejto agende. Na rozdiel od českých kolegov sa však na podobných konferenciách nezúčastňujú,“ povedal pre Nový Čas. Robert Fico odkázal, že výroky svojho splnomocnenca komentovať nebude. Dodal, že informatizácia patrí k jeho prioritám.

BIZNIS ZA MILIARDU EUR
Platy splnomocnencov sa pohybujú okolo 80-tisíc Sk (2 500 €). V minulosti Tarina pracoval vo firme Ditec podnikateľa Petra Lukeša. Jeho meno fi gurovalo v tzv. skupinke, ktorá podľa Mikuláša Dzurindu zarábala na štátnych zákazkách. V informatizácii sa pritom točí vyše 30 miliárd korún (asi miliarda eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu