Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensko dorazili búrky: VIDEO Prudký lejak, vietor aj obrovské krúpy! Zábery výčinov počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

BRATISLAVA – Na Slovensko dorazili búrky. Pekné letné počasie postupne strieda intenzívna búrková činnosť. Svoje by o tom vedeli hovoriť obyvatelia viacerých oblastí Slovenska, kde dnes museli bojovať nielen s dažďom a bleskami, ale aj výdatným krupobitím.

Meteorológovia vystríhali pred búrkami a studením frontom počas celého dňa. Zlé počasie k nám dorazilo od západu. Už aj pred jeho príchodom vznikali prehánky a búrky, najmä na strednom Slovensku, ojedinele boli aj intenzívne. V priebehu ďalších hodín sa naďalej varovali pred ich výskytom najmä na strednom, miestami aj západnom Slovensku, teda v oblastiach, kde je vlhký vzduch, na západe bola väčšinou aj dusno. Na východe sa mali zrážky vyskytnúť len ojedinele, pretože tu bol vzduch väčšinou veľmi suchý, s výnimkou západných okresov regiónu.

 

Dnes opäť horúčava, aj intenzívne búrky s prívalovým dažďom a veľkými krúpami Počasie v našej oblasti dnes začal...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, August 27, 2022

"Počasie v našej oblasti dnes začal ovplyvňovať zvlnený studený front, výraznejší bol v severnej časti strednej Európy. Miestami sa vyskytli prehánky a búrky, najmä na strednom Slovensku, ojedinele aj intenzívne s úhrnmi nad 30 mm/30 min (obr. 2, max intenzita v Liptovskej Osade 45 mm/30 min) a s krúpami, no plošne viac zrážok sa vyskytlo západne od nášho územia. Slovensko bolo ešte pred frontom v teplom vzduchu, opäť sa miestami vyskytol tropický deň. K 35 °C však chýbalo pol stupňa, včera to bolo bližšie," uviedlo SHMÚ. 

Ako poukázal portál imeteo, prvé búrky sa na našom území začali vyskytovať už ráno okolo 6. hodiny v oblasti Záhoria. „Búrky tu priniesli stovky bleskov a výraznejšie zrážkové úhrny. Podľa radarových odhadov spadlo v oblasti západného Slovenska aj okolo 20 mm zrážok,“ uviedli.

 

Záturňa pod Kráľovou hoľou

Posted by Daniela Pitoňáková on Saturday, August 27, 2022

Hoci cez deň ešte bolo na väčšine západného Slovenska pekné a slnečné počasie, v neskorších večerných hodinách, prípadne až počas noci, či rána, zasiahnu búrky aj túto časť územia. Zlepšenie počasie netreba očakávať ani v nedeľu. Búrky sa budú opäť vyskytovať na viacerých miestach nášho územia.

Stredné Slovensko si bujarú búrkovú činnosť „užilo“ už v sobotu popoludní. „Po 12. hodine sa búrky začali vyskytovať na Orave. Namierili si to smerom na juhovýchod, cez Vysoké i Nízke Tatry, kde sa potom rozpadli. Následne sa búrky začali tvoriť v oblasti od Novej Bane, cez Banskú Bystricu až po Hnúšťu. V týchto lokalitách dochádza k opätovnej tvorbe búrok. Z radarových údajov vyplýva, že tieto búrky doprevádzali početné zrážky. Tie sa môžu pohybovať až na úrovni 100 mm,“ uviedol portál.

Miestami boli búrky spojené aj s výdatným krupobití. Tie padali v Novej Bani, Podkriváni, ale tiež v Liptovskej Osade či Dolnom Kubíne. Väčšinou mali priemer od 2 do 3 cm.

Viac o téme: PočasieBúrkyOchladenieStudený front
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu