Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAŽIVO Kľúčové rokovanie na Bôriku! Koalícia sa nedohodla: Sulík prezradil detaily svojho odchodu, TÍTO idú s ním

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Vlado Anjel )

BRATISLAVA - Dnes poobede sa v hoteli Bôrik konajú kľúčové rokovania. Ide o zrejme o jedny z posledných rokovaní a jeden z posledných pokusov zachrániť štvorkoalíciu. Postoj SaS sa nemení, keďže ich jediná požiadavka - odchod Igora Matoviča - splnená nebude. Šéf OĽaNO je však nepredvídateľný a niektorí nevylučujú možnosť, že si to rozmyslí. Premiér Eduard Heger stále dúfa.

Aktualizované 19:40 Premiér Eduard Heger okomentoval dnešné rokovanie stručne. "Koaliční partneri si veľmi dobre uvedomujú, že to čo nás spája v období, do ktorého vstupujeme, je zodpovednosť," povedal. Podľa jehos slov dnes ešte nie je 31. augusta, keď sa skončí ultimátum strany SaS. Pred novinármi opätovne zopakoval, že sa do poslednej chvíle bude usilovať o zachovanie štvorkoalície. Zároveň dodal, že sa pripravujú aj na scenár, ak SaS odíde z vlády. Koaličné rokovania o riešení vládnej krízy mali podľa neho význam.

Video: Heger sa bude do poslednej chvíle usilovať o zachovanie štvorkoalície

Heger sa bude do poslednej chvíle usilovať o zachovanie štvorkoalície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Piatkové stretnutie bolo podľa neho primárne o energetickej kríze. "Ako partneri si veľmi dobre uvedomujeme, že to, čo nás spája, v období, do ktorého ideme, je zodpovednosť," skonštatoval.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister životného prostredia Ján Budaj si podľa svojich slov nevie predstaviť, že by SaS bola opozíciou voči "garnitúre demokratov" a bola by v opozícii. Zároveň kritizoval, že líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík odchádza z rezortu, keď sám povedal, že sa naň valí snehová guľa v podobe energetickej krízy.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 19:05 Strana Za ľudí chce presadzovať štvorkoalíciu. Vyhlásila to šéfka Za ľudí Veronika Remišová po ďalšom koaličnom rokovaní. Mrzí ju, že stretnutie sa skončilo vyhlásením lídra SaS Richarda Sulíka, že jeho strana odchádza do opozície. Zdá sa jej, že niektorým politikom nehovorí nič zodpovednosť za krajinu v čase blížiacej sa energetickej krízy. Myslí si, že na rokovaniach o štátnom rozpočte sa bude lámať to, či má vláda ďalej význam.

Video: Do poslednej chvíle budeme presadzovať štvorkoalíciu, uviedla Remišová

Do poslednej chvíle budeme presadzovať štvorkoalíciu, uviedla Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Veľmi by som si želala, aby sa do 31. augusta Richard Sulík obzrel ešte raz dozadu, obzrel sa na časy, keď vstupoval do politiky, prečo tam vstupoval a prečo vstupoval do koalície," povedala novinárom Remišová. Hoci má koalícia chyby, je podľa nej lepšia ako napríklad koalícia so Smerom-SD či mimoparlamentným Hlasom-SD.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ak SaS odíde z vlády, Za ľudí zvolá predsedníctvo a predloží partnerom svoje priority. Pre Za ľudí je dôležité riešenie energetickej krízy, pokračovanie politiky rozviazaných rúk pre orgány činné v trestnom konaní, a tiež nespochybniteľná zahraničnopolitická proeurópska orientácia Slovenska.

Aktualizované 18:50 Šéf Sme rodina Boris Kollár povedal, že nevidí zmysel pokračovať v menšinovej vláde, ak by bola nefunkčná. Za dôležité považuje riešiť prípravu na energetickú krízu. Ak štát nebude vedieť pomôcť ľuďom, treba podľa neho predčasné voľby.

Video: Kollár nevidí zmysel pokračovať v menšinovej vláde, ak by bola nefunkčná

Kollár nevidí zmysel pokračovať v menšinovej vláde, ak by bola nefunkčná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pokiaľ vláda nebude vedieť vládnuť, prijímať zákony, pomôcť ľuďom, bude to treba zhodiť a pustiť ku kormidlu nových 150 poslancov, ktorí to budú vedieť," vyhlásil pred novinármi Kollár. Nádej podľa neho umrie vtedy, keď SaS naozaj odíde. V tom prípade sa začiatkom septembra stretne predsedníctvo Sme rodina, na ktorom sa dohodne o ďalších krokoch. O ďalších ministerských postoch pre Sme rodina špekulovať nechcel. "S tromi poslancami nemôžete mať ani jedno ministerstvo," odpovedal Kollár na otázku, či Za ľudí môže získať ďalšie ministerstvo. Zároveň povedal, že oslovil Ivana Korčoka, aby pokračoval na ministerstve zahraničných vecí. Líder SaS Richard Sulík už vyhlásil, že z vlády odchádzajú všetci nominanti SaS.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Piatkové stretnutie podľa neho prinieslo rozhovory o tom, ako sa bude SaS správať, ak nadobro odíde z koalície. Ocenil, že SaS podporí vládne návrhy v prvom čítaní. "Pre nás je najdôležitejšia vec vyriešiť ceny elektrickej energie," zdôraznil Kollár s tým, že pokiaľ štát veľmi rýchlo nevyrieši problém s energiami, bude kolabovať hospodárstvo. Rozhovory sa podľa neho týkali toho, či Sulík pripraví kroky, ako sa pripraviť na krízu.

Aktualizované 18:05 Po odchode Richarda Sulíka a zvyšných predstaviteľov SaS pokračuje rokovania bez nich.

 

OĽaNO uprednostnilo jedného na stoličke prilepeného, evidentne a dlhodobo najviac problematického ministra....

Posted by Richard Sulik on Friday, August 26, 2022

Aktualizované 17:45 Po vyše hodine rokovania Richard Sulík na tlačovom brífingu oznámil, že ich požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády nebola splnená. Strana SaS tak na konci mesiaca odchádza z vlády. V prípadnom ďalšom, štvrtom kole rokovaní nevidí žiaden zmysel. Predstaviteľov SaS podľa jeho slov prekvapilo, že pre kolegov bol odchod Matoviča záležitosť, o ktorej sa nesmie diskutovať. Matovič, ktorý je aktuálne aj s rodinou na dovolenku v Španielsku, sa na rokovanie pripojil online a podľa Sulíka sa "ani raz neozval." Na začiatku sa len pozdravili.

Video: Požiadavka na odchod Matoviča sa nesplnila: Sulík poznamenal, že ich ministri podajú demisiu

Požiadavka na odchod Matoviča sa nesplnila: Sulík poznamenal, že ich ministri podajú demisiu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

Odchod štyroch ministrov podľa Sulíka zanechá svoje stopy, ako povedal, ministrom sa totiž nemôže stať hocikto, kto išiel okolo. "Len zapracovanie sa do tej problematiky trvá mesiace. Mne to napríklad trvalo pol roka," uviedol. Vymenení musia byť tiež štátni tajomníci, vedúci služobných úradov, riaditelia kancelárií či hovorcovia. 

On a zvyšní ministri SaS podajú demisiu v stredu po rokovaní vlády. Odchádza aj šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok, ktorý mal dostať ponuku vo funkcii pokračovať. "Rovno im povedal, že nezostane," uviedol stručne Sulík. Sulík zároveň povedal, že poslanci SaS pomôžu otvoriť septembrovú schôdzu a podporia na nej vládne návrhy, ktoré budú v prvom čítaní. V parlamente však budú opozíciou. "Nepadli dnes žiadne nové návrhy, iba sme boli dotazovaní zo strany OĽANO, ako sa budeme v určitých situáciách správať," povedal Sulík s tým, že zaznela aj otázka, ako sa zachová SaS pri štátnom rozpočte. Podľa Sulíka môže koalícia len ťažko rátať s ich podporou. 

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil, že jeho strana urobila všetko, čo bolo v únosných mantineloch. "Krajinu čakajú problémy, sme k dispozícii, neutekáme pred zodpovednosťou, opakovane sme im hovorili, nech Igor Matovič odíde z vlády a my štyria ostaneme a preberieme plnú zodpovednosť za naše rezorty," dodal s tým, že neurobiť nič a ostať "tam" a pozerať sa, ako Matovič ničí krajinu svojimi nezmyslami, je tiež obrovská záťaž pre krajinu.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:40 Medzi prvými prišiel na dnešné rokovanie na Bôrik minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. "Toto by mohlo byť posledné kolo. Takto sa stretávať bez evidentného prínosu nemá veľmi zmysel, na to je čas všetkých zúčastnených príliš vzácny," povedal. Verí tiež, že rokovanie nebude trvať dlhšie ako dve hodiny. Sulík už pred pár dňami informoval, že budúcu stredu po rokovaní vlády podá demisiu, to kto ho v kresle ministra hospodárstva nahradí, nepovedal ani dnes. Podľa vlastných slov ho nepozná.

Video: Viera Leščáková kritizovala zdržiavanie pomoci pre Ukrajinu

Viera Leščáková kritizovala zdržiavanie pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na rokovanie dorazi aj predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár. Zo zaľudí je prítomná Viera Leščáková. Prítomná je aj ministerka spravodlivosti za SaS Mária Kolíková. 

Video: Sulík dúfa, že toto je posledné kolo stretnutia koalície na Bôriku

Sulík dúfa, že toto je posledné kolo stretnutia koalície na Bôriku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Video: Kolíkovú prekvapili dva poslanecké návrhy od Vetráka

Kolíkovú prekvapili dva poslanecké návrhy od Vetráka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čaputová chce vidieť výsledky

Nie je jasné, ako dlho bude dnešné rokovanie prebiehať, no pôjde zrejme o jeden z posledných pokusov ako zachrániť štvorkoalíciu. Premiér Heger síce navrhol päť riešení, no kľúčová požiadavka SaS ostáva nesplnená, preto liberáli svoj postoj nemenia. A zrejme ho 31. augusta ho ani nezmenia. Prezidentka Zuzana Čaputová chce vidieť výsledky už dnes.

Zuzana Čaputová: Očakávam, že zajtra bude stretnutie, po ktorom bude jasné ako bude vláda pokračovať (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

SaS svoj postoj nezmenila

SaS ide na piatkové rokovanie vládnych strán o 16:00 s postojom, ktorý sa nezmenil, uviedol počas rannej tlačovky minister školstva Branislav Gröhling. SaS naďalej trvá na odchode lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča z vlády. "Čaká nás dôležité rokovanie. Predpokladám, že to bude jedno z posledných rokovaní, kde si opätovne vyslovíme svoje názory. My ideme s tým istým nastavením, ako sme dlhodobo mali a ako deklarujeme ostatné dva mesiace," uviedol minister.

Koalícia sa nedohodla: Sulík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V súvislosti s presadzovaním reforiem po prípadnom odchode SaS z vlády podotkol, že sa treba pýtať koaličných partnerov, ktorí ostanú vo vláde. "Všetko, čo sme navrhli v rámci plánu obnovy, sa doteraz podľa plánu realizovalo," poznamenal.

Prezidentka očakáva výsledky už dnes

Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva, že najneskôr v piatok (26. 8.) predstavitelia koalície oznámia, ako budú pokračovať. Zdôraznila potrebu stabilnej vlády. V súvislosti s avizovanými demisiami ministrov SaS uviedla, že preferuje súčasné vymenovanie nových šéfov rezortov, nie dočasné poverenia.

Archívne VIDEO Sulík o koaličnej kríze: Na základe všetkých signálov Igor Matovič neodíde, 31. augusta preto podám demisiu 

Sulík o koaličnej kríze: Na základe všetkých signálov Igor Matovič neodíde, 31. augusta preto podám demisiu (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlava štátu čakáva, že po piatkovom stretnutí bude známa ďalšia podoba vlády. "Následne by som sa mala ujať svojich ústavných právomocí, ktoré súvisia s prípadným podaním demisie, ak sa nenájde iné riešenie, a v rámci toho sa vyjadrím k celej situácii," uviedla. Zdôraznila, že uprednostňuje rovno vymenovanie nových ministrov, nie dočasné poverovanie. "Aj o tom budem hovoriť s predsedom vlády," poznamenala. Ako podotkla, problémy ľudí, ktorí žijú reálny život na Slovensku, sa odlišujú od toho, čo je dôvodom hádok politikov.

Sme rodina ide na koaličné rokovanie so záujmom udržať štvorkoalíciu

Hnutie Sme rodina ide na rokovanie vládnych strán, ktoré sa má uskutočniť v piatok (26. 8.), so záujmom udržať štvorkoalíciu, uviedol líder Sme rodina Boris Kollár. Poznamenal, že každý by mal urobiť nejaký ústretový krok v rámci rokovaní, aby zachovali štvorkoalíciu. "Bez toho sa to nedá," uviedol. Nateraz šéf parlamentu nepozná návrhy strany Za ľudí, s ktorými ho chce oboznámiť šéfka strany Veronika Remišová. "Volala mi, chce sa stretnúť, ale ešte sa nám nepodarilo zladiť program. Takže ešte neviem, o čo ide," dodal.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (14)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Remišová vo štvrtok avizovala, že strana Za ľudí má jasnú predstavu o fungovaní koalície so SaS i bez nej. Svoje návrhy o fungovaní vlády chce predstaviť partnerom. Predpokladá, že SaS vládu opustí. Napriek tomu chce ešte v piatok stranu presviedčať o zotrvaní v štvorkoalícii. Pripravení však podľa nej musia byť na všetky alternatívy.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Premiér zvolal doteraz dve stretnutia koalície vo vládnom hoteli Bôrik, no riešenie koaličnej krízy nepriniesli. Predstavitelia koalície sa majú stretnúť aj koncom tohto týždňa.

Viac o téme: RokovaniaKoaličná krízaIgor MatovičRichard SulíkEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu