Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNY ONLINE Okolo mesta Odesa lietajú iránske kamikadze drony: Z masového pohrebiska bolo exhumovaných 436 tiel

Rusi protestujú proti vyhláseniu čiastočnej mobilizácie. Zobraziť galériu (3)
Rusi protestujú proti vyhláseniu čiastočnej mobilizácie. (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok neskoro večer Rusov, aby odolali čiastočnej mobilizácii vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá už vyvolala protesty aj odchody mužov v brannom veku z Ruska.

Naživo z Ukrajiny

Príhovor Zelenského o výmene vojnových zajatcov

Príhovor Zelenského o výmene vojnových zajatcov (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Za zbabelcov a zradcov označil v piatok čečenský vodca Ramzan Kadyrov Rusov, ktorí sa napriek mobilizácii nechcú podieľať na vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. "Ty nie si nič viac než zbabelec, zradca a človek druhej kategórie," oslovil Kadyrov na svojom kanáli na platforme Telegram tých Rusov, ktorí odmietajú narukovať do vojny na Ukrajine. Dôvody, ako je odmietnutie vojny, násilia alebo politického vedenia Ruska sú len výhovorky, vyhlásil čečenský prezident.

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval v piatok Izrael, keď v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu TV5 Monde vyhlásil, že je "šokovaný" nedostatkom podpory Ukrajiny zo strany židovského štátu. Informoval o tom denník The Jerusalem Post, píše TASR. "Nerozumiem, prečo nám nemôžu dodať protilietadlové strely. Izrael nám nedal nič. Nič. Nula," podotkol Zelenskyj.

19:53 Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v piatok odsúdila referendá o pripojení sa k Rusku v štyroch oblastiach na Ukrajine ako "fingované" a "bez akéhokoľvek právneho účinku či legitímnosti". Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré citujú z vyhlásenia lídrov krajín G7.

19:50 Fínsko v piatok oznámilo, že zakáže vstup Rusom s turistickými vízami. Podľa Helsínk sa to bude týkať víz vydaných Fínskom alebo ktoroukoľvek inou krajinou schengenského priestoru, informovala agentúra AFP. "Zakážeme vstup tým, ktorí prekračujú hranicu len za účelom turizmu," povedal v piatok novinárom fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

19:14 Obyvatelia Ruskom okupovaných území na Ukrajine ignorujú referendá organizované miestnymi samosprávami dosadenými Moskvou, uviedli v piatok ukrajinskí predstavitelia. Ako však zároveň pripustili, v niektorých prípadoch sú obyvatelia týchto oblastí nútení hlasovať. TASR správu prevzala od americkej televíznej stanice CNN.

19:07 Poľsko neotvorí svoje hranice pre Rusov utekajúcich pred čiastočnou mobilizáciou, ktorú v stredu vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin. Uviedol to v piatok námestník poľského ministra vnútra, informuje agentúra DPA.

"Nedáme plošné povolenie na to, aby skupiny Rusov vstupovali do Poľska; a to ani tým, ktorí tvrdia, že utekajú pred mobilizáciou," povedal pre poľský verejnoprávny rozhlas viceminister vnútra Maciej Wasik.

18:48 Japonská automobilka Toyota v piatok oznámila, že zatvára svoj závod neďaleko Petrohradu pre problémy v dodávateľskom reťazci. To je ďalšia ukážka toho, ako sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu zasiahli firmy, pôsobiace v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

18:41 Ukrajina v piatok kritizovala Irán za dodávky zbraní Rusku po tom, čo pri ruskom útoku iránskym dronom v juhoukrajinskom meste Odesa zahynul jeden civilista. TASR čerpala zo správy agentúry AFP.

"Irán takto koná proti zvrchovanosti a územnej celistvosti nášho štátu, ako aj proti životom a zdraviu ukrajinských občanov," vyhlásil na sociálnej sieti Facebook Serhij Nykyforov, tlačový tajomník ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pripomenul, že Irán opakovane deklaroval svoju neutralitu v rusko-ukrajinskom konflikte a ochotu sprostredkovať jeho ukončenie.

18:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vymenoval nového veľvyslanca v Nemecku, kariérneho diplomata Olexija Makejeva, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Príslušný dekrét bol v piatok zverejnený na stránke ukrajinskej hlavy štátu. Štyridsaťšesťročný diplomat Makejev je nástupcom doterajšieho ukrajinského ambasádora v Nemecku Andrija Melnyka.

17:55 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že Moskva sa nikomu nevyhráža použitím jadrových zbraní. Podľa neho otvorená konfrontácia Ruska so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska, informuje TASR podľa správy britskej televízie Sky News, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

17:33 Fínsko "výrazne obmedzí" vstup ruských občanov na svoje územie. K tomuto kroku pristúpilo po tom, ako sa po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku zdvojnásobil počet Rusov vstupujúcich do Fínska, informovala agentúra AFP.

17:25 Kyjev v piatok uviedol, že pri ruskom útoku dronom na mesto Odesa na juhu Ukrajiny prišiel o život jeden civilista. Ukrajinské jednotky tam následne zostrelili Iránom navrhnuté bezpilotné lietadlo, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Odesa bola od mora napadnutá dronmi kamikaze. Dva drony zničili administratívnu budovu v oblasti prístavu. Záchranné zložky hasia požiar. Jeden civilista zahynul. Jednotky protivzdušnej obrany nad morom zostrelili jeden dron typu Šáhid-136," uviedla vo vyhlásení ukrajinská armáda.

16:45 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že znovudobyla dedinu Jackivka a viacero pozícií ruských síl južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré celé týždne viedli intenzívne boje. Informovala o tom agentúra AFP.

16:20 Severoatlantická aliancia v piatkovom oficiálnom oznámení dôrazne odsúdila plán uskutočniť falošné referendá o vstupe do Ruskej federácie v ukrajinských oblastiach čiastočne kontrolovaných ruskou armádou. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

NATO v tejto súvislosti pripomenulo rezolúciu Valného zhromaždenia OSN z 2. marca 2022 s názvom "Agresia proti Ukrajine", v ktorej sa uvádza, že žiadne nadobudnutie územia vyplývajúce z použitia hrozby alebo sily nemožno uznať za zákonné.

15:45 Okolo mesta Odesa lietajú iránske kamikadze drony. Jeden bol videný v blízkosti opery, druhý zasiahol prístav.

15:07 Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla, uviedol v piatok podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Peskov súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú interpretované ako útok na Ruskú federáciu (RF). Ruský prezident Vladimir Putin už deklaroval, že na obranu tohto územia využije všetky prostriedky.

14:18 Z masového pohrebiska pri meste Izium na východe Ukrajiny bolo exhumovaných 436 tiel. Tridsať z nich malo viditeľné známky mučenia. V piatok to oznámili gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a šéf polície Volodymyr Tymoško. TASR správu prevzala za agentúry AP.

14:07 Kazachstan zaznamenal zvýšený počet príchodov zo susedného Ruska po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil tento týždeň čiastočnú mobilizáciu, oznámili v piatok kazašské úrady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:19 Autá s nálepkami „Z“ a „V“ nemajú povolený prejazd na rusko-gruzínskej hranici, informovali médiá s odvolaním sa na svedkov, ako Rusi nálepky pred prekročením hranice odstraňovali. Informuje Nexta. 

12:44 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ľudia pracujúcich na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológii a telekomunikácie či vo finančnom sektore budú mať výnimku z čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin. "Aby sa zaistil chod istých technologických odvetví, ako aj finančného systému Ruskej federácie, rozhodlo sa, že nebudeme verbovať občanov, ktorí pracujú v akreditovaných organizáciách, ktoré patria do oblasti informačných technológií," uvádza ruský rezort obrany s tým, že pôjde predovšetkým o ľudí s vyšším vzdelaním alebo s  odborným školením.

12:19 Vyšetrovatelia OSN v piatok uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovania civilných oblastí, popravy, mučenie a sexuálne násilie. "Komisia na základe dôkazov, ktoré zhromaždila, dospela k záveru, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny," povedal Rade OSN pre ľudské práva (OHCHR) šéf vyšetrovacej komisie Erik Möse. Nešpecifikoval však, či ide o vojnové zločiny Ukrajiny alebo Ruska, všíma si agentúra AP.

11:36 Ruský prezident Vladimir Putin bol dotlačený k tomu, aby na Ukrajine spustil vojenskú operáciu a nastolil v Kyjeve novú vládu. Vo štvrtok to uviedol bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v rozhovore pre taliansku televíziu RAI. "Putin bol tlačený ruským ľudom, svojou stranou, svojimi ministrami, aby vymyslel túto špeciálnu operáciu," povedal Berlusconi. Pôvodný plán Moskvy bol podľa bývalého talianskeho premiéra dobyť Kyjev "za týždeň", nahradiť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "vládou slušných ľudí" a následne odísť. "Nerozumel som dokonca ani tomu, prečo sa ruské jednotky rozptýlili po Ukrajine, zatiaľ čo som si myslel, že by sa mali držať len okolo Kyjeva," uviedol.

10:45 Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antony Blinken: "Jeden muž si vybral túto vojnu. Jeden muž ju môže ukončiť. Pretože ak Rusko prestane bojovať, vojna skončí. Ak Ukrajina prestane bojovať, Ukrajina skončí."

09:44 Ukrajina zabezpečila predmostia na východnom brehu rieky Oskil, ktoré sa ruské jednotky pokúsili integrovať do „konsolidovanej obrannej línie“, informovalo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva. Informuje The Kyiv Independent

09:03 Ruské útoky zabili 2 ľudí v Dnepropetrovskej oblasti a 7 obetí v Doneckej oblasti.Za posledných 24 hodín ruské sily vypálili 30 projektilov na Nikopol a Marhanec, pričom zabili dvoch ľudí a deväť zranili, informoval 23. septembra guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Informuje The Kyiv Independent

08:02 V štyroch regiónoch, ktoré na Ukrajine okupujú ruské sily, sa v piatok o 7.00 h SELČ začali referendá o ich pripojení k Rusku, informuje agentúra AFP. Prebiehať budú päť dní až do utorka 27. septembra. Konajú sa v samozvaných republikách na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. . Podľa pozorovateľov je nepravdepodobné, že uponáhľané hlasovanie v oblastiach bojových operácií by mohlo byť úspešné a spravodlivé. Navyše kvôli rozsiahlemu vnútornému presídleniu od začiatku vojny sú databázy voličov neaktuálne. Napríklad z Chersonskej oblasti odišla od začiatku ruskej invázie zhruba polovica obyvateľov, tvrdia ukrajinské úrady.

06:48 Letecké útoky na 25 strategických ruských vojenských miest. Ukrajinský generálny štáb 23. septembra informoval, že vzdušné sily krajiny zacielili na šesť pozícií protilietadlových raketových systémov a zostrelili vrtuľník Mi-8 a deväť bezpilotných lietadiel. Informuje The Kyiv Independent.

06:05 Ruskí útočníci zaútočili na mesto Toretsk v Doneckej oblasti zhodením bômb. Jeden z nich zasiahol bytovku, kde sa zdržiavali ľudia. Informuje Nexta.

Jasná výzva

"Počas týchto šiestich mesiacov vojny zomrelo 55.000 ruských vojakov... Chcete (ich) viac? Nie? Tak protestujte Bojujte proti tomu. Utečte. Alebo sa vzdajte (ukrajinskej armáde)," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom prejave. "Už teraz ste spolupáchateľmi všetkých týchto zločinov, vrážd a mučenia Ukrajincov. Pretože ste mlčali. Pretože (stále) mlčíte," uviedol ďalej ukrajinský prezident.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

"A teraz je čas, aby ste si vybrali: pre mužov v Rusku je to voľba medzi tým, či zomrieť alebo žiť, či sa stať mrzákom alebo si uchovať zdravie... Pre ženy v Rusku ide o voľbu toho, či navždy stratiť svojich manželov, synov, vnukov, alebo či sa ich ešte snažiť ochrániť pred smrťou, vojnou, pred jedným človekom (Putinom)," dodal Zelenskyj.

Počas stredajších protestov proti mobilizácii zadržali v dovedna 38 ruských mestách viac ako 1300 ľudí, vyplýva to z údajov nezávislého združenia OVD-Info, ktoré v Rusku monitoruje protivládne protesty. Objavili sa tiež správy, podľa ktorých dochádza po ohlásení čiastočnej mobilizácie k masovým odchodom mužov v brannom veku z Ruska. Takmer vypredané sú pritom všetky do susedných krajín, do ktorých Rusi nepotrebujú víza, pričom ich ceny sa prudko zvýšili, uvádza AFP. Kremeľ však správy o masovom exode mužov v brannom veku z krajiny popiera a označuje za klamstvo.

Viac o téme: OdkazObyvateliaMobilizáciaOdolaťVladimir PutinVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu