Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia spustila akciu Zodpovednosť, kontroluje požitie alkoholu u vodičov

Dopravná akcia Zodpovednosť Zobraziť galériu (3)
Dopravná akcia Zodpovednosť (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Polícia v pondelok spustila celoslovenskú dopravnú akciu Zodpovednosť, ktorá má upozorniť na nebezpečenstvo alkoholu za volantom. Okrem zisťovania požitia alkoholu u vodičov sa hliadky zamerajú aj na priestupky, ktoré sú najčastejšími príčinami dopravných nehôd. Informoval o tom riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel. Akcia potrvá do piatka (26. 8.).

Polícia bude tento týždeň pri akcii zodpovednosť kontrolovať alkohol za volantom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Za prvých sedem mesiacov roku 2022 sa stalo viac ako 7000 dopravných nehôd, čo je o desať percent viac v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021," skonštatoval Vrábel s tým, že 12 percent nehôd zapríčinil alkohol. Najkritickejšími dňami v týždni boli piatok a streda. Vzrástol aj počet nehôd v nedeľu, hoci tento deň je v počte kolízií naďalej posledný.

Polícia spustila akciu Zodpovednosť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Dopravná akcia Zodpovednosť sa koná v spolupráci so Slovenským združením výrobcov piva a sladu. "Je pre nás zásadné, aby verejnosť vnímala našu výzvu, že alkohol za volant nepatrí. Prevencia je dôležitá, lebo konkrétna skúsenosť by mohla byť fatálna," zdôraznil výkonný riaditeľ združenia Vladimír Machalík. Počas celoslovenskej akcie Zodpovednosť budú vodiči motorových vozidiel, ktorým nebude zistený žiadny alkohol v dychu, vo vybraných časoch a mestách odmenení nealkoholickým pivom.

Polícia spustila akciu Zodpovednosť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Požitie alkoholu do jedného promile zaznamenali policajti počas kontrol v prvom polroku u 3486 vodičov, čo je najviac od roku 2015. Najkritickejším mesiacom bol podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Bárdyovej január. Prvenstvo v počte nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol u vinníka, si už druhý rok za sebou drží Žilinský kraj (142 nehôd). Za ním nasleduje Košický kraj (118) a Prešovský kraj (114). Naopak, šoféri v Trnavskom kraji sa dostali na chvost tohto rebríčka s počtom 84 dopravných nehôd.

Viac o téme: AkciaAlkohol za volantomZodpovednosťPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu