Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Síthová s kolegami neostanú na ministerstve školstva, ak neostane minister

Svetlana Síthová Zobraziť galériu (3)
Svetlana Síthová (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Svetlana Síthová neostane vo funkcii, ak neostane vo vedení rezortu minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Nevidela by priestor na zmeny, ktoré prišla presadzovať. Rovnako by podľa jej slov neostali v rezorte ani jej kolegovia. Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii v súvislosti s koaličnou krízou a ultimátom SaS o podaní demisie jej ministrov.

Síthová s kolegami neostanú na Ministerstve školstva, ak neostane minister (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Neprišla som sem pre funkciu, ale kvôli deťom a kolegom z praxe, aby sme mohli robiť zmeny. Neostanem tu, ak tu nebude minister. A to práve pre to, že nevidím priestor na to, aby sme zmeny, pre ktoré sme sem všetci prišli, mohli ďalej robiť," uviedla. Dodala, že s kolegami štátnymi tajomníkmi o tom posledné týždne diskutovali a sú rovnakého názoru, že prišli ako jeden tím, ktorý chce robiť dlhoročné a dlho žiadané zmeny. "Ak ich nevieme robiť, tak tu nemá význam ďalej zotrvávať," povedala.

Síthová s kolegami neostanú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Gröhling hovorí o náznakoch, že viacerí kolegovia v rezorte "sú pobalení". Čo sa týka odborných nominácií, verí, že ostane aspoň nejaká čiastočná garancia odbornosti. Otázne však podľa neho bude, kto sa dostane do vedenia ministerstva a aké bude ďalšie názorové krytie.

Síthová s kolegami neostanú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

V súvislosti s koaličnou krízou a návrhmi premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) poznamenal, že ak by sa minister financií Igor Matovič (OĽANO) správal zodpovedne, neboli by potrebné. Predseda vlády na sobotnom (20. 8.) rokovaní partnerom predložil päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy, týkali sa napríklad fungovania koaličných rád bez Matoviča a lídra SaS Richarda Sulíka či kreovania rozhodcovskej komisie pri koaličných sporoch. Gröhling poznamenal, že po vecnej stránke bude ďalej diskutovať s kolegami i premiérom. Ďalšie stretnutie vládnych strán má byť v piatok (26. 8.).

Viac o téme: Ministerstvo školstvaBranislav GröhlingSvetlana Síthová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu