Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

COVID je už na úrovni sezónnej chrípky: TOTO zmenilo hru! Vlny však budú prichádzať každý polrok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images/Pornpak Khunatorn)

BRATISLAVA - Koronavírus je stále medzi nami a my sa s ním pomaly učíme žiť. Letná vlna odborníkov prekvapila, no s pribúdajúcimi infekčnejšími variantmi to nie je nič nečakané. Podľa odborníka pre oblasť epidemiológie ministerstva zdravotníctva Martina Pavelku sa vlny budú opakovať každých šesť mesiacov, no rizikový profil COVIDU sa už dostáva na úroveň sezónnej chrípky, úmrtnosťou dokonca pod úroveň.

Podľa Pavelku je COVID v súčasnosti na úrovni sezónnej chrípky a čo sa úmrtnosti týka, je dokonca už pod jej úrovňou. Naše telá sú už na vírus takpovediac zvyknuté, aj preto sa zvýšený počet hospitalizácií ani ťažšia vlna nepredpokladá. Nové varianty však budú vznikať ďalej a vlny budú prichádzať zhruba každých šesť mesiacov, pretože tak klesá ochrana po očkovaní. Ochranu pred ťažkým priebehom však máme roky. 

Spojenie medzi infekciou a ťažkým priebehom je prerušené

Aktuálne sa počty pozitívnych na Slovensku mierne zvyšovali, krivka však začala pomaly klesať. Počet hospitalizovaných v nemocniciach však veľmi nestúpa. Odborníci zatiaľ nepredpokladajú, že tento kľúčový faktor nové subvarianty ovplyvnia a zdravotníci budú vyťažení do takej miery ako pri predchádzajúcich vlnách. "Tento scenár pri sublíniách BA.4/BA.5 vôbec nepredpokladám. Čísla v nemocniciach rastú aritmeticky spolu s rastúcim počtom infekcií. Základný rozdiel je však v tom, že nové epidemické vlny vyprodukujú celkovo iba zlomok pacientov v porovnaní s predošlými epidemickými vlnami," povedal pre Topky odborník pre oblasť epidemiológie.

Archívne VIDEO Jesenné voľby budú zrejme skôr! Voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe

Jesenné voľby budú zrejme skôr! Voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spojenie medzi infekciami a ťažkým preibehom je už totiž dávnejšie prerušené. "Primárne za to vďačíme očkovaniu, posilňujúcim booster dávkam a tým, že mnohí z nás už ochorenie COVID-19 raz prekonali, čo v zásade tiež pomáha budovať imunitu do budúcna. Celková imunita v populácií je preto na úplne inej úrovni ako pred rokom alebo pred dvoma rokmi, keď sme boli prakticky všetci plne susceptibilný na tento nový vírus," uviedol Pavelka.

Liečba na COVID je "game changer"

Pre naše telá tak už tento vírus nie je novinkou. Všetky epidemiologické štúdie podľa Pavelku ukazujú viac ako 10-násobný pokles rizika hospitalizácie v prostredí omikron variantu v porovnaní s predošlým delta prostredím. "Hlavným driverom je práve zaočkovanosť populácie a imunita po prekonaní. Mojou obľúbenou štatistikou je počet osôb na JIS-kách, ktorý je tesne nad 10. Keď u nás bol alfa variant, tak táto štatistika bola niekoľko stoviek a išly sme na plné kapacity nášho zdravotníctva," vysvetľuje.

Krivka počtu pozitívnych posledné týždne rástla
Zobraziť galériu (3)
Krivka počtu pozitívnych posledné týždne rástla  (Zdroj: korona.gov.sk)

"Ďalej tu máme liečbu na COVID, čo je ďalší "game changer". Paxlovid vykazuje v klinických štúdiách efekt zníženia rizika ťažkého priebehu až o 89 %, čo ešte ďalej pretrhuje reťaž spojenia medzi infekciou a ťažkým priebehom," skonštatoval. 

Epidemické vlby budú prichádzať zrhuba každý polrok

Niektorí odborníci sa však obávajú subvariantov omikronu, ktoré by mohli byť potenciálne nebezpečné. Niektorí to dokonca prirovnávajú k smrtnosti delty. Príde na jeseň silnejšia vlna? "Epidemické vlny budú prichádzať v zhruba 6-mesačných intervaloch, čo je primárne dané tým, že takto dlho trvá aj ochrana pred infekciou po očkovaní alebo predošlom prekonaní ochorenia COVID-19," vysvetlil Pavelka.

COVID je už na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležité však je, že ochrana pred ťažkým priebehom trvá aj niekoľko rokov. "Preto majú reinfekcie v zásade vždy ľahší priebeh ako prvá infekcia," povedal. Čo sa evolúcie vírusu SARS-CoV-2 týka, nové varianty budú prichádzať pomerne často. "Som si istý, že raz príde aj taký variant, ktorý bude schopný perfektne obísť predošle nadobudnutú imunitu. Sublínie BA.4 a BA.5 takýmito "pandemickými" variantmi nie sú," povedal. 

COVID je už na úrovni sezónnej chrípky

Na aktuálnych číslach vidíme, že krivka pozitívnych vzrástla, no testuje sa málo. V posledných týždňoch sa denne vykonáva okolo tisíc až dvetisíc testov, čo je oproti predchádzajúcemu obdobiu málo. Reálne teda nevieme, aká pozitivita na Slovensku je. Podľa Pavelku však skríningové testovanie nemá zmysel, keďže rizikový profil COVIDU sme vďaka očkovaniu, reinfekciám a liečbe stlačili hlboko pod rizikový profil sezónnej chrípky.

"Áno, uniká nám materiálne veľmi vysoké množstvo infekcií. Všetky tieto infekcie sú však asymptomatické alebo majú veľmi ľahký priebeh, a preto to nie je problém," vysvetlil Pavelka. To, že COVID je už na úrovni sezónnej chrípky, je určite dobrou správou. Znamená to, že už nie je taký nebezepčený, ako bol na začiatku. Čo sa týka úmrtnosti, je koronavírus dokonca pod úrovňou sezónnej chrípky, na ktorú ročne zomiera okolo 800 ľudí. 

Čoskoro by mali prísť na trh kombinované vakcíny na chrípku a COVID

Na chrípku je možné očkovať sa každý rok a už pri tretej booster dávke sa hovorilo, že aj proti koronavírusu by bolo dobré očkovať sa každý rok. Bude teda potrebné preočkovať sa každý rok, aby mala vakcína účinok? "Aktálne sa vlastne nachádzame v tomto režime, keď už ponúkame vybranej časti populácie štvrtú očkovaciu dávku. Veda však napreduje rýchlo a v dohľadnej dobe očakávame, že na trh prídu aj kombinované vakcíny na COVID a chrípku," povedal Pavelka. 

Minimalizujte riziko a poistite sa očkovaním

Pre rizikovú časť populácie (osoby nad 50 rokov) odborník na epidemiológiu jednoznačne odporúča štvrtú očkovaciu dávku. "Všetky epidemiologické štúdie jasne ukazujú, že vek je významným rizikovým faktorom pri ochorení COVID-19. Čím ste starší, tým je toto riziko materálnejšie, a to i napriek všetkým výdobytkom posledných 2 rokov ako je očkovanie či liečba ochorenia COVID-19. Minimalizujte čo najviac toto riziko a poistite sa pred touto epidemickou vlnou štvrtou dávkou," dodal. 

Viac o téme: VlnaOčkovanieKoronavírusCOVIDMartin PavelkaPaxlovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu