Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia upozorňuje na nový podvod na senioroch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Polícia upozorňuje na nový podvod, ktorý si na seniorov vymysleli podvodníci. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, polícia neustále zaznamenáva podvody prostredníctvom zaužívaných legiend.

Ide napríklad o vnuka či synovca v núdzi alebo operáciu príbuzného po dopravnej nehode. Staršie osoby sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú podľa jeho slov najčastejšie obeťami takýchto podvodov. V poslednom období podvodníci s úmyslom vylákať od seniorov celoživotné úspory kontaktujú seniorov telefonicky v priebehu celého dňa.

"Do legiend zapojili aj pracovníkov Slovenskej pošty. Páchateľ sa v telefonickom rozhovore najskôr predstaví ako zamestnanec Slovenskej pošty a opýta sa seniora, či má vydať z peňazí alebo rozmeniť, aby mu mohol vrátiť preplatok a následne ukončí hovor. Vzápätí zavolá späť a predstaví sa ako pracovník kriminálnej polície a povie seniorovi, že je v nebezpečenstve a polícia ho spolu s jeho majetkom chce chrániť, preto má všetku svoju hotovosť, cennosti a zlaté šperky dať do tašky a následne vyhodiť von z okna alebo z balkóna," priblížil Džobanik.

Na pošte vybavíte dnes oveľa viac, ako len zásielky
Zobraziť galériu (2)
Na pošte vybavíte dnes oveľa viac, ako len zásielky  (Zdroj: Topky.sk)

Podvodníci nezabúdajú na legendy

Ako ďalej povedal, podvodníci však nezabúdajú ani na spomenuté legendy, v ktorých sa seniorom predstavujú ako príbuzní a známi alebo ako lekári či policajti. "Následne im oznámia, že ich príbuzný zavinil dopravnú nehodu, je hospitalizovaný v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si pri nehode odhryzol jazyk, a potrebuje peniaze na úhradu škody, respektíve peniaze pre poškodených či ošetrenie," vysvetlil Džobanik.

Polícia upozorňuje občanov, aby nedôverovali neznámym osobám a nedávali im peniaze ani iné cennosti, nech už uvádzajú akékoľvek dôvody. Rovnako netreba otvárať dvere cudzím ľuďom a za žiadnych okolností ich nepúšťať do obydlia. "Aby sa občania nestali obeťou podvodu, podpisovanie dokumentov predkladaných neznámymi osobami je vhodné najskôr konzultovať s príbuzným alebo právnikom," zdôraznil krajský policajný hovorca. V prípade podozrivého telefonického kontaktu neznámou osobou, ktorá sa pýta na peniaze a cennosti, je potrebné ihneď kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158. 

Viac o téme: PodvodUpozorneniePolícia Seniori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu