Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko vyslalo hasičov na pomoc pri požiari v Českom Švajčiarsku: Oheň sa rozšíril na tisíc hektárov

Minister vnútra Roman Mikulec
Minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko vyslalo do Česka hasičov na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko. Potvrdil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že na miesto smerujú hasiči z modulu pozemného hasenia. Zároveň Česku prisľúbil pomoc aj prostredníctvom vyslania vrtuľníka Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR, keď to bude možné. Vrtuľník aktuálne zasahuje pri požiari na východe Slovenska.

"Mrzí ma, že nevieme v tejto chvíli poslať vrtuľník leteckého útvaru ministerstva vnútra, ktorý zasahuje na východe Slovenska. Akonáhle bude schopný preletu do Českej republiky, prisľúbil som aj túto pomoc," povedal Mikulec, ktorý je v kontakte s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom.

Pomôcť Česku je ochotné aj slovenské ministerstvo obrany. Podotklo však, že vojenské vrtuľníky v uplynulých dňoch zasahovali pri požiari v Slovinsku a tiež vo Veľkej Fatre a oblasti Košíc, preto musia prejsť povinnou technickou kontrolou. "S českou stranou sme v intenzívnom kontakte, našou snahou bude vyhovieť v maximálnej možnej miere a čo najrýchlejšie," uviedli z ministerstva obrany.

Ministerstvo vnútra už skôr avizovalo, že je pripravené pomôcť akejkoľvek krajine vrátane Českej republiky, keď mu to umožní aktuálna situácia. Rezort pripomína, že požiare trápia aj Slovensko a hasiči spolu s dobrovoľníkmi a dostupnou technikou zasahujú v horiacich terénoch. Česko požiadalo Slovensko o hasiace vrtuľníky na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko, ktorý vznikol v nedeľu (24. 7.) a aktuálne ho hasí vyše 400 hasičov.

Počasie v Hřensku hasičom nepomáha, zrážky očakávajú až v piatok v noci

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v mieste požiaru v národnom parku České Švajčiarsko neočakáva do piatku takmer žiadne zrážky. Podľa riaditeľa Hasičského záchranného zboru (HZZ) Vladimíra Vlčka uhasenie požiaru závisí do veľkej miery práve od počasia.

"Prvé zrážky by oblasť mali zasiahnuť v noci na sobotu a počas soboty, množstvo zatiaľ nie je možné príliš špecifikovať," uviedol ČHMÚ. V noci z utorka na stredu sa slabý až mierny severozápadný vietor zmení na severný. Silnejšie prúdenie vzduchu očakáva ČHMÚ v sobotu. Ústav pripomenul, že v Česku až do odvolania platí výstraha pred rizikom vzniku a šírenia požiarov. ČHMÚ tiež uviedol, že je v úzkom kontakte s HZZ, ktorému poskytuje potrebné informácie.

Požiar sa rozšíril na tisíc hektárov

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko zasiahol už plochu takmer tisíc hektárov, povedal v utorok večer v Českej televízii riaditeľ hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. Ráno sa hovorilo iba o 30 hektároch. Na miesto mieri ďalšia technika zo zahraničia. Obec Vysoká Lípa preventívne evakuujú, píše spravodajský web iDNES.cz. Domovy muselo opustiť už niekoľko desiatok ľudí a z niektorých lokalít parku boli nútení odísť aj turisti. Ako informuje ČT, správa národného parku v stredu zváži vyhlásenie zákazu vstupu do celého parku. Na mieste zasahujú viac než štyri stovky hasičov, prácu im v neprístupnom teréne sťažuje silný vietor.

Viac o téme: PomocPožiarHasičiČeskoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu