Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na rieke Turiec došlo k masívnemu úhynu rýb: Polícia začala trestné stíhanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

MARTIN - Na rieke Turiec došlo uplynulý víkend k masívnemu úhynu rýb. Išlo o niekoľko tisíc jedincov všetkých vekových kategórií. Potvrdila to zoologička zo Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra Mária Apfelová.

"Úhyn bol zaznamenaný na približne štyroch kilometroch rieky Turiec v jej spodnom úseku až po sútok s riekou Váh," priblížila Apfelová. Príčina úhynu je podľa zoologičky predmetom vyšetrovania. "Na analýzu boli za prítomnosti polície odobraté vzorky vody z viacerých úsekov zasiahnutej časti rieky, ako aj časť uhynutých rýb," dodala.

Úhyn rýb vyšetruje polícia

Masívny úhyn rýb na rieke Turiec vyšetruje polícia. Enviropolicajti z oddelenia Žilina už začali trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že úhyn bol pravdepodobne zapríčinený neznámou látkou prítomnou vo vode.

Ekologickú ujmu predbežne vyčíslili na približne pol milióna eur. "Škoda na rybách vzniknutá Slovenskému rybárskemu zväzu, mestská organizácia Martin, bola predbežne vyčíslená na minimálne 12.050 eur," priblížila hovorkyňa. Na mieste urobili obhliadku miesta činu, odobrali vzorky vody a uhynutých rýb. Tie zaslali na expertízne skúmanie. "Na základe výsledkov vyšetrovateľ rozhodne o ďalšom postupe," dodala Bárdyová.

Úhyn pstruhov je skoro stopercentný aj na rieke Rajčianka

Rieka Rajčianka vyschla v úseku približne 1,5 kilometra v katastri obce Rajecká Lesná. Vzhľadom na vysoké teploty vody a vzduchu uhynuli takmer všetky pstruhy potočné. Premiestniť sa podarilo len pár jedincov, ktoré zachytili pred vyschnutím úseku. V utorok to uviedol predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Žiline Juraj Staško.

"Naši členovia spolu s tamojšími občanmi postupne vyzbierali viac ako 1100 kusov raka riečneho a preniesli ich do miest s relatívnym dostatkom vody. Vzhľadom na situáciu v povodí Rajčianky a Varínky sme vyhlásili všeobecný zákaz lovu rýb na týchto riekach a ich lovných prítokoch do odvolania," povedal Staško. Aktuálne je stav v lokalite nezmenený. "Možno ohlásené zrážky a nižšia teplota vzduchu situáciu mierne zlepšia," skonštatoval predseda.

Popri záchranných prácach a nepretržitom monitoringu oboch tokov sa rybári snažia kontaktovať aj príslušné orgány štátnej správy, správcu toku a štátnej ochrany prírody. "Vyschnutie tohto úseku Rajčianky vidíme v kombinácii extrémneho sucha, veľkého odberu podzemných vôd na hornom toku rieky a vyplneniu pôvodných hlbších jám povodňovými štrkovými nánosmi. Rieka však nevyschla ani v roku 1992, keď bol zaznamenaný historicky najnižší prietok," upozornil Staško.

Viac o téme: RybyúhynTuriec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu