Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko sa na väčšine územia môže spoliehať len na zadržiavanie zrážok, poznamenal Budaj

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko nemá okrem Dunaja žiadne významné prítoky vody. Na väčšine svojho územia sa môže spoliehať len na zadržanie zrážkovej vody. Z nej sa plnia pramene, potoky a studne. Na sociálnej sieti to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

"Sme štátom na úbočí karpatského oblúka, z ktorého hôr voda, ak ju nezachytí les, rýchlo odteká preč, do nížiny a mora. U nás z toho zostane iba to, čo presiakne z riek, ktorým ešte ostali  prirodzené dná a členité brehy," hovorí Budaj. Rieky a potoky budú mať podľa neho vodu iba vtedy, ak ju zachytí les. Vodozádržnú schopnosť má však iba zdravý a hustý les s podrastom a hnijúcimi zvyškami odumretých kmeňov.

"Iba ten tvorí tú vzácnu špongiu, čo zadrží prívaly dažďovej vody tak, že po kvapkách presiaknu pôdou aj horninou až do podzemných žriedel našich prameňov a riečok," poznamenal minister. Poukazuje, že bezzásahové lesy sú z hospodárskeho hľadiska neziskové, a preto ich ničia obchodníci s drevom. Vodozádržné schopnosti takýchto "priemyselných lesov" sú podľa Budaja mizerné.

Viac o téme: VodaZrážkyDaždeúzemieSlovenskoJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu