Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ekologická KATASTROFA: Na juhu Moravy uhynuli tony rýb, pre horúčavy im chýbal kyslík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PRAHA - V rieke Dyja na južnej Morave uhynuli desiatky ton rýb v dôsledku nedostatku kyslíka. Podľa vodohospodárov a rybárov z okresu Břeclav ide o katastrofu.

Hasiči v stredu vytiahli z vody približne 250 kilogramov uhynutých rýb. Výlov ďalších mŕtvych rýb bude podľa odhadov trvať ešte asi týždeň. "Časť z nich zostáva na dne. Inými slovami nie je možné rieku vyčistiť naraz. Bude nutné ju čistiť priebežne," uviedla hovorkyňa břeclavskej radnice Jana Pelcová.

Suchá robia problémy rybám aj na Slovensku 

Vyschnuté koryto rieky Bodva v Moldave nad Bodvou (Zdroj: TASR/ František Iván)

Nedostatok kyslíka vo vode je jedným z dôsledkov tropických horúčav. V teple sa vo vode množia sinice, ktoré spotrebovávajú kyslík nevyhnutný pre ryby v noci. "Sinice majú priaznivé podmienky na množenie z viacerých dôvodov. V prvom rade je to horúce počasie a ďalej nízke prietoky v rieke, v ktorej majú dosť živín," povedal hovorca štátneho podniku povodia Moravy Petr Chmelař.
Hlavnou živinou pre sinice je podľa Chmelařa fosfor. Ten sa do riek dostáva nedostatočným čistením odpadovej vody z domácností. Posledný veľký úhyn zaznamenali rybári v břeclavskom regióne v roku 20018. Pre sucho vtedy  rybári vylovili z vody sto ton mŕtvych rýb.

Viac o téme: EkológiaKyslíkRybySuchoúhynTepláEnviroMorava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu