Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie v kauze Súmrak je na konci! Bude na Fica podaná obžaloba? Expremiér sa pustil do vyšetrovateľa

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Ostro sledovaná kauza, v rámci ktorej sú zo zosnovania zločineckej skupiny okrem iných obvinení aj bývalý premiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák (obaja za Smer-SD), sa pohla dopredu. Vyšetrovateľ totiž považuje vyšetrovanie za skončené a čaká sa tak už len na to, či a kedy bude podaná obžaloba. Fico však prácu vyšetrovateľa spochybňuje a jasne naznačuje, že sa poponáhľal.

Na to, že vyšetrovanie v kauze Súmrak je na konci, upozornil denník Pravda. Vyšetrovateľ považuje vyšetrovanie za skončené a z tohto dôvodu v súčasnosti prebieha záverečné preštudovanie spisového materiálu, po ktorom náležite o veci rozhodne,“ potvrdil policajný hovorca Michal Slivka. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová v tejto súvislosti uviedla, že rozhodnúť musí dozorový prokurátor. Podľa denníka by sa tak mohlo stať začiatkom jesene, možno už v septembri.

Video: Robert Fico skritizoval vyšetrovateľa v kauze Súmrak: Obvinenia stále odmieta 

Robert Fico skritizoval vyšetrovateľa v kauze Súmrak: Obvinenia stále odmieta (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Bývalý premiér Robert Fico je v rámci akcie Súmrak obvinený spoločne s exministrom vnútra Robertom Kaliňáko, bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom zo zosnovania zločineckej skupiny, ktorej cieľom bolo udržať Smer-SD pri moci. Fico a Kaliňák sa okrem toho mali dopustiť aj porušenia daňového tajomstva, keď nezákonné získali informácie, ktoré následne prezentovali na tlačovkách. Hovorili tam o daňových deliktoch vtedajšieho opozičného poslanca a lídra OĽaNO Igora Matoviča (dnes ministra financií) a exprezidenta Andreja Kisku.

Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho
Zobraziť galériu (3)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho  (Zdroj: Topky/Maarty)

Rekonštrukcia na Úrade vlády

Pred týždňom sa v priestoroch Úradu vlády konala rekonštrukcia, na ktorej boli prítomní aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Tí totiž svorne vypovedajú proti Ficovi a Kaliňákovi a tvrdia, že na ich objednávku hľadali dôkazy proti Matovičovi a Kiskovi.

Video: František Imrecze ukazuje, kadiaľ prišiel na tajnú schôdzku na Úrad vlády

František Imrecze ukazuje, kadiaľ prišiel na tajnú schôdzku na Úrad vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Kaliňák si mal dať koncom leta 2017 zavolať k Ficovi Makóa aj Imreczeho, aby sa informoval o vyšetrovaní daňových deliktov Kisku. Fico sa mal zaujímať okrem iného aj o to, či môže vtedajšieho prezidenta označovať za daňového podvodníka. Makó tvrdí, že Imrecze mal Ficovi na stôl položiť celý spis týkajúci sa vyšetrovania Kiskovej firmy KTAG, cez ktorú si hradil prezidentskú kampaň pred voľbami 2014. Firmu začali vyšetrovať už v roku 2015. 13. apríla 2022  podal prokurátor obžalobu na Kisku ale aj konateľa spoločnosti Eduarda Kučkovského.

Okrem spomínaného stretnutia sa malo uskutočniť aj druhé, na ktorom sa na Úrade vlády za účasti Fica, Kaliňáka, Gašpara, Bödöra a Imreczeho mala dohadovať ďalšia diskreditácia Kisku.

Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho
Zobraziť galériu (3)
Rekonštrukcia tajných schôdzok na Úrade vlády za účasti Františka Imreczeho  (Zdroj: Topky/Maarty)

Fico spochybnil prácu vyšetrovateľa

Robert Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti cez víkend, označil celý proces proti nemu opätovne za vykonštruovaný. Vyšetrovateľ práskol do koní. Napriek tomu, že zďaleka neboli vykonané všetky naplánované dôkazy, napriek tomu, že vo vyšetrovacom spise chýbajú dôležité dokumenty, alebo niektoré pred nami zatajuje, na pokyn Lipšica ide ukončiť vyšetrovanie a podať návrh – expresne rýchlo – na obžalobu,“ povedal.

Vo videu spochybňuje proces vyšetrovania, prokuratúru, nezávislosť súdov či samotného vyšetrovateľa. Ten podľa Fica „otravuje cudzích ľudí, ktorí nemajú s týmto "politickým procesom nič spoločné“ a „zadáva im nezmyselné úlohy.“

Fico okrem toho tiež tvrdí, že ho v zahraničí sledujú príslušníci NAKA.

Fico sa väzbe vyhol

Fica, Kaliňáka, Gašpara a Bödöra vyšetrovateľ obvinil 19. apríla 2022. Kaliňák bol tiež zadržaný a Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho poslal do väzby s odôvodnením, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Najvyšší súd však 13. mája rozhodol o jeho prepustení.

Prokurátor chcel väzbu aj pre Fica, na to bol však potrebný súhlas parlamentu. Poslanci však nakoniec Fica tesne nevydali. Rozhodli dva hlasy.

Viac o téme: Obvinenie Robert FicoSúmrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu