Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predpoveď počasia na najbližší týždeň: PEKLO sa blíži! Meteorológovia predpovedajú až 38 °C

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – Horúčavy sú späť. Po teplotne príjemnejších letných dňoch aj na Slovensko opäť mieri tropické počasie. Už o pár dní nás opäť čakajú teploty vysoko prevyšujúce 30 stupňov Celzia. Na niektorých miestach by sa mala ortuť teplomerov vyšplhať dokonca na 37 až 38 stupňov Celzia.

VIDEO Meteorológ SHMÚ Pavol Beránek a jeho predpoveď počasia na koniec 28. s výhľadom na 29. týždeň 2022

Meteorológ SHMÚ Pavol Beránek a jeho predpoveď počasia na koniec 28. s výhľadom na 29. týždeň 2022 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

V týchto dňoch k nám ešte od severozápadu prúdi prechodne chladnejší vzduch. „Ochladenie sa prejavilo najmä vo vysokých polohách, ale nad ránom je teplota na daný dátum veľmi nízka aj v nižších polohách. Veľmi chladno bude nad ránom v nižších polohách aj zajtra,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.

Predpoveď počasia na najbližší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Situácia sa však následne rapídne zmení. V prízemnom poli sa totiž podľa meteorológov stred tlakovej výše od severozápadu cez našu oblasť premiestni nad Balkán. „Mimoriadne teplý vzduch, ktorý sa vo vyšších hladinách ovzdušia dostane už zajtra a v utorok od juhu nad Francúzsko a Anglicko, sa postupne dostane v západnom až severozápadnom prúdení aj nad našu oblasť, ale nebude už až taký horúci ako spočiatku,“ ozrejmili.

Predpoveď počasia na najbližší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia očakávajú, že zajtra dosiahne maximálna denná teplota u nás od 22°C na severe do 31°C na juhozápade. V utorok by to malo byť 25 až 34°C a v stredu 27 až tropických 36°C. Vo štvrtok popoludní predpokladajú 31 až 36, ale na severe miestami 25 až 30°C. Už zo štvrtka na piatok 22.7. by sa však malo mierne ochladiť. Piatok bude pravdepodobne relatívne chladnejší na celom území s maximom 24 až 33°C. Ale už cez víkend 23.7. a 24.7. by sa u nás malo od juhozápadu až západu opäť poriadne otepliť. Budúcotýždňové víkendové maximum bude na úrovni 29 až 36, na juhu lokálne až do 38°C.

Predpoveď počasia na najbližší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Treba zdôrazniť, že najmä od soboty 23.7. je v predpovedi veľmi veľká miera neistoty a nie je momentálne vôbec jasné aké bude absolútne maximum teploty v budúcom týždni. Záleží to aj od toho do akej miery sa transformuje mimoriadne teplý vzduch, ktorý sa dostane už zajtra nad Francúzsko a Anglickom pri svojom presune na východ až juhovýchod. Tiež to záleží aj od toho kde sa bude presne nachádzať studený front nad strednou Európou počas druhej polovice budúceho týždňa a či v danom období postupne prevládne juhozápadná, západná alebo severozápadná zložka prúdenia. Preto treba byť s predpoveďou takejto vysokej teploty na viac ako 4 až 5 dní vopred veľmi opatrný,“ dodalo SHMÚ.

Predpoveď počasia na najbližší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: LetoPočasieHorúčavyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu