Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Česku padali teplotné rekordy, dnes tam platia výstrahy: Po búrkach sa ochladí o vyše desať stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Vo viacerých oblastiach v Česku padli vo štvrtok teplotné rekordy. Najvyššiu teplotu 35,6 stupňa Celzia namerali v okrese Chomutov na severe Čiech. Uviedla to Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Informujeme na základe informácií Českej televízie a ČHMÚ.

"Približne na dvadsiatke staníc zo 160, ktoré merajú 30 a viac rokov, boli prekonané teplotné rekordy. Najteplejšie bolo v severočeských Tušimiciach, kde namerali 35,6 stupňa," spresnila Gvoždíková. Predchádzajúci rekord na tejto stanici z roku 2003 mal hodnotu 33,2 stupňa Celzia. Meteorológovia v piatok rozšírili svoju výstrahu pred veľmi vysokými teplotami, rizikom vzniku požiarov a silnými búrkami. Po nich sa v Česku počas víkendu ochladí o viac než desať stupňov Celzia.

 

Vydaná výstraha územně rozšiřuje výstrahu před velmi vysokými teplotami i do regionů na sever Olomouckého kraje a časově...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, August 5, 2022

Výstraha pred silnými búrkami

"Dnešné teploty dosiahnu 34 stupňov Celzia, výnimočne môžu vystúpiť až na 37 stupňov. Najteplejšie bude v severozápadných Čechách a tiež na juhu Moravy," informoval ČHMÚ. Výstraha pred veľmi vysokými teplotami platí na západe ČR, v celom Juhomoravskom kraji a v časti Olomouckého a Zlínskeho kraja do 21.00 h. Od 16.00 h platí výstraha pred silnými búrkami, ktoré sa môžu vyskytnúť na celom území ČR.

 

Včera jsme naměřili 🌡nejvyšší teplotu v Tušimicích 35.6 °C, na 20 stanicích ze 160 (které měří alespoň 30 let) byl...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, August 4, 2022

V platnosti zostáva výstraha pred rizikom vzniku požiarov

Ďalšie búrky by mali na územie Českej republiky postúpiť večer z Nemecka. Hrozia prívalové zrážky okolo 40 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 km/h aj s možnosťou krupobitia. V platnosti zostáva výstraha pred rizikom vzniku požiarov, ktoré hrozí takmer na celom území ČR až do odvolania. ČHMÚ v tejto súvislosti upozorňuje ľudí, aby nezakladali oheň v prírode, nevypaľovali trávu a neodhadzovali cigaretové ohorky na zem.

Viac o téme: PočasieČeskoBúrkyTeplotné rekordy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu