Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Motoristi, dobré správy! Ceny benzínu a nafty opäť klesli: Zlom by mohol nastať po lete, tvrdia analytici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj keď zlacnenie nie je až také výrazné, dobrou správou je, že ceny pohonných hmôt začali klesať a aktuálne sú najlecnejšie od konca mája. Dátoví analytici predpokladajú, že zlom by mohol nastať po lete.

Ropa klesá na svetových trhoch už viac ako tri týždne, čo spolu s oabavami z príchodu recesie zapríčinilo pokles cien na slovenských benzínkach. Pohonné hmoty sú tak najlacnejšie od konca mája a cena bezínu sa pohybuje na úrovni euro osemdesiatosem. Nafta je drahšia. Pokles má byť však len dočasný. 

"Je dosť pravdepodobné, že tento pokles bude len krátkodobý a dočasný,“ povedal pre televíziu Markíza analytik Stanislav Pánis. "Rozsiahle zlacňovanie sa zatiaľ nedá očakávať. Ceny pohonných hmôt by mali ostať na zvýšenej úrovni celé leto,“ myslí si ďalší analytik Boris Tomčiak.

archívne video

Peter Pellegrini len nedávno v luxusnom aute nahral video o vysokých cenách benzínu (Zdroj: Facebook/ Peter Pellegrini)

Podľa analytikov z platformy Dáta bez pátosu by však mohol nastať po lete zlom. Analytici predpovedajú, že tankovanie výraznejšie zlacnie. Podľa nich bude ropa v auguste v porovnaní s júlom lacnejčia o 28 dolárov. Zároveň tvrdia, že inflácia by mohla vďaka lacnejšej doprave a energiám ku koncu roka klesnúť na jednociferné hodnoty. 

"Rusko dostane v 2. polroku 2022 výrazne menej (desiatok) miliárd za lacnejšiu ropu a oveľa menej za nedodávaný plyn. Zrazu možno bude tých energií viac, ako sme dúfali. Leto potvrdilo, že ceny energií zvyknú klesať. Tento rok je z čoho,“ myslia si analytici.

Viac o téme: NaftaCenyBenzínPumpaPohonné látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu