Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

O tlačovom zákone sa rozhodne najskôr podvečer, možno vo štvrtok

NR SR
NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záverečná debata o spornom návrhu tlačového zákone, pre ktorý v parlamente uviazla ratifikácia reformnej zmluvy EÚ, sa zatiaľ neschyľuje ku koncu. Predpoludním čakal na svoje vystúpenie ešte takmer tucet koaličných i opozičných poslancov.

Hlasovanie sa tak očakáva najskôr dnes po 17. hodine. Nemožno však vylúčiť, že konečné rozhodnutie o vládnej predlohe padne až vo štvrtok.

V parlamente naďalej hrozí, že opozícia pre svoje výhrady voči vládnej predlohe bude bojkotovať ratifikovanie takzvanej lisabonskej zmluvy, ktorá ku svojej platnosti potrebuje súhlas všetkých členských krajín. Koaliční poslanci totiž ani dnes neprišli s výraznejšími úpravami zákona, ktorý podľa opozície či vydavateľov môže ohroziť v krajine slobodu tlače.

Opozícia požaduje najmä vypustenie návrhu, aby museli redakcie uverejňovať odpovede dotknutých strán aj na pravdivé články. Koaličné pozmeňovacie návrhy však túto časť predlohy zatiaľ obchádzajú.

V utorok sa objavili úvahy zo strany niektorých koaličných politikov, aby sa v prípade neúspechu pri ratifikácii zmluvy vypísalo o dokumente referendum. Takéto rozhodnutie by však bolo veľkým rizikom pre zmluvu, keďže by hrozilo, že k urnám nepríde potrebná nadpolovičná väčšina voličov. Objavili sa však aj špekulácie, že za lisabonskú zmluvu by napriek nedohode o tlačovom zákone mohli zahlasovať aspoň niektorí poslanci opozičnej SMK. Koalícii chýba k potrebnej trojpätinovej ústavnej väčšine na schválenie medzinárodného dokumentu päť hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu