Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fronc nazval tlačový zákon náhubkovým

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - Nie je to tlačový, ale "náhubkový" zákon, ktorý má umlčať médiá. Povedal v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 podpredseda KDH Martin Fronc.

Jeho oponentkou v debate bola podpredsedníčka parlamentu a SNS Anna Belousovová. Tá si myslí, že v prípade tlačového zákona zvíťazí v parlamente zdravý rozum a opozícia si uvedomí, že tento zákon nesúvisí s Lisabonskou zmluvou. Bývalý minister školstva Fronc naopak tvrdí, že spolu veľmi úzko súvisia. Belousovová pripomenula aj nepravdivú informáciu TV Markíza o ich poslancovi Chelemendikovi a jeho dopravnej nehode.

"Ak by mal právo na odpoveď pán Chelemendik, tak by uverejnil, že táto televízia robí zrejmú manipuláciu s verejnou mienkou s cieľom poškodzovať Slovenskú národnú stranu," povedala. Médiá podľa podpredsedníčky parlamentu, "pod rúškom nejakej demokracie, plurality a blablabla robia zásahy do politiky, pričom nikto nedal mandát na to, aby manipulovali v politike s verejnou mienkou v prospech niekoho. A nemajú ani žiadnu zodpovednosť." Fronc tvrdí, že občania, ktorí sa stretávajú s tým, že sa o nich píše v novinách´, sú celebrity, politici a mafiáni. "Dočkáme sa toho, že mafián bude vysvetľovať na prvých stránkach novín, ako mu je ukrivdené," myslí si Fronc.

V druhej časti debaty sa politici venovali situácii slovenskej menšiny v maďarskej obci Mlynky. "Je absolútny nezmysel hovoriť o tom, že ide o spor na úrovni samospráv. Ide o porušovanie medzinárodnej zmluvy, ktorú má podpísané Slovensko s Maďarskom," tvrdí Belousovová. Podľa nej sa nedá povedať, že - dohodnite sa na úrovni samospráv. Za dodržiavanie práv národnostných menšín je zodpovedná maďarská vláda. "Opatrenia, ktoré slovenská vláda prijala, sú tie, ktoré dala SNS dva dni predtým ako svoje požiadavky." Fronc je presvedčený, že je to vážna situácia - a preto sa v tomto smere chcú angažovať. "Na druhej strane vidím vážnejšie veci na maďarskej strane, a to, že znova narastá počet členov maďarských gárd,"povedal Fronc. Myslí si, že by v tomto smere mala maďarská vláda zasiahnuť.

"Tento zákon bol prijatý nie o päť minút dvanásť, ale desať minút po dvanástej," tvrdí podpredsedníčka parlamentu o novom školskom zákone. "Myslím si, že aj druhé čítanie bude v poriadku. Sme pripravení rokovať o rozumných pripomienkach a aj ich tam zakomponovať," reagovala na "hladký" priebeh prvého čítania školskej reformy v parlamente Belousovová. Fronc si myslí, že nový zákon betónuje jednotnú školu a obmedzuje súkromné školstvo. "Je problémový vznik súkromných škôl, prihlasovanie detí na elitné vzdelávacie inštitúcie," vymenoval problémy zákona Fronc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu