Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Konkurencia pre dolár a euro? Rusko údajne chystá novú menu, internetom už koluje jej názov! Takáto je pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa)

BRATISLAVA – Rastie doláru, euru či korune nová konkurencia? Na sociálnych sieťach sa objavujú príspevky, podľa ktorých malo Rusko založiť novú menu s názvom BRICS a k jej používaniu majú pristupovať aj ďalšie krajiny. Ako uviedla polícia, podľa statusov „proruských trolov“ má táto „nová mena“ zničiť západ aj ich meny a svetu má vládnuť práve BRICS. Pravda je však niekde úplne inde.

Polícia v prvom rade upozornila na to, že zoskupenie BRICS existuje už od roku 2006 a na summite BRICS v Rusku v roku 2015 začali ministri krajín BRICS konzultácie o platobnom systéme, ktorý by bol alternatívou k systému Spoločnosti pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu, známemu pod skratkou SWIFT.

Archívne video: Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály

Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

„Centrálna banka Ruska (CBR) tiež začala konzultácie s krajinami BRICS ohľadom platobného systému, ktorý by bol alternatívou k systému SWIFT. Hlavnými zdôraznenými výhodami boli zálohovanie a redundancia v prípade narušenia systému SWIFT. Teraz ho Rusko využíva ako alternatívu, pretože je čiastočne odrezané od SWIFT,“ uviedli. Upozornil na to aj český web manipulatori.cz.

Vysvetlili, že v skutočnosti nejde o novú menu, ale o to, že štáty, ktoré ešte obchodujú s Ruskom, nemajú záujem o platby v nadhodnotenom ruble, ale požadujú platbu v zlate. „A aj tak faktom je, že napríklad čínske technologické firmy potichu opúšťajú ruský trh,“ dodali.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Poukázali tiež na to, že ruský prezident Vladimir Putin na summite vyjadril presvedčenie, že Rusko vďaka kontaktom s krajinami BRICS zaobíde západné sankcie. Tým, že Rusko kryje zlatom jeden systém, ničí tým o to viac svoju menu.

Tiež uviedli, že ruské zásoby zlata nie sú nekonečné a ak Rusko bude rubeľ kryť zlatom menej, ženie sa do bankrotu. „Práve krytie meny zlatom je jeden z posledných dôvodov, prečo Rusko ešte oficiálne bankrot nevyhlásilo,“ doplnili.

Viac o téme: PeniazeMenaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu