Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty šiesty (29. júl 2022)

Vojnou zničený Kyjev Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničený Kyjev (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

KYJEV - Ukrajina včera oslávila po prvý raz nový štátny sviatok – Deň ukrajinskej štátnosti, pripomínajúci krst kniežaťa Vladimíra a celej Kyjevskej Rusi 28. júla 988. Vo svojom sviatočnom prejave vo Verchovnej rade ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že budúcnosť si bude pamätať odpor Ukrajincov proti ruskej agresii a napokon aj ich víťazstvo. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo (Zdroj: Facebook/Міністерство оборони України)

ONLINE

21:25 Kuleba vyzýva svet, aby uznal Rusko ako teroristický štát po poprave ukrajinských zajatcov. Minister zahraničných vecí Kuleba povedal, že "Rusko spáchalo ďalší petrifikačný vojnový zločin ostreľovaním objektu v okupovanej Olenivke, kde (Kremeľ) držali ukrajinských zajatcov."

20:25 Americké ministerstvo financií uvalilo v piatok sankcie na dvoch Rusov a na nich napojené štyri organizácie, ktoré obvinili z podporovania Kremľa v jeho destabilizačných operáciách, vrátane zasahovania do volieb v USA aj na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters. "Títo jednotlivci a inštitúcie zohrali rôzne úlohy pri pokusoch Ruska o manipuláciu a destabilizáciu Spojených štátov, ich spojencov a partnerov, vrátane Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

Sankcionovanými jednotlivcami sú Alexandr Viktorovič Ionov a Natalia Valerievna Burlinovová. V prípade organizácií ide o Antiglobalizačné hnutie Ruska (AGMR) a ďalej firmy Ionov Transkontinental, STOP-imperializmu a Centrum pre podporu a rozvoj verejnej iniciatívy kreatívnej diplomacie (PICREADI).

19:45 Dvaja Američania, ktorí bojovali na Ukrajine na strane Kyjeva a padli ešte v júni do ruského zajatia, už nie sú držaní na samotke, ale delia sa spolu o väzenskú celu. Informovala o tom v piatok rodina jedného z nich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP, pripomínajúcej, že podľa všetkého ide o vôbec prvých Američanov, ktorých zajali v bojoch na Ukrajine. Američanov Alexa Druekeho a Andyho Huynha, ktorí v minulosti slúžili v americkej armáde, zajali začiatkom júna, kde sa ako dobrovoľníci zapájali do bojov na strane Kyjeva. Dlhšie boli nezvestní a ich rodiny o nich nemali informácie.

19:20 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v piatok telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Išlo o ich prvý kontakt od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára. Blinken po rozhovore povedal médiám, že Lavrovovi predložil návrh na prepustenie dvoch amerických občanov zadržiavaných v Rusku. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

18:50 Ukrajinská vláda v piatok vymenovala bývalého veľvyslanca v Prahe Jevhena Perebyjnisa za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Interfax-Ukrajina, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie predstaviteľa kabinetu vo Verchovnej rade Tarasa Meľnyčuka.

18:25 Počet obetí ruského ostreľovania Kramatorska stúpol na 2. Päť ľudí vrátane dvoch záchranárov utrpelo zranenia. Ruské sily ostreľovali obytnú štvrť v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti ráno 29. júla.

18:15 Ruskí propagandisti zverejnili úlomky granátov HIMARS, ktoré sa údajne našli na mieste útoku na Jelenivku. Nebolo ťažké pozbierať trosky na mieste už zasiahnutých útokov AFU na pozície útočníkov a demonštrovať ich ako dôkaz.

17:25 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok telefonoval s najvyšším čínskym predstaviteľom Si Ťin-pchingom, pričom hlavnou témou rozhovoru bola vojna na Ukrajine. Duda po telefonáte napísal na sociálnej sieti Twitter, že s výsledkom rozhovoru je "veľmi spokojný". Informujeme o tom podľa správy poľskej agentúry PAP. Čínsky prezident podľa Dudu vyjadril jednoznačnú podporu štátnosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Duda ho podľa PAP upozornil na potrebu zabrániť Rusku v jeho snahách vyvolať globálnu potravinovú krízu.

16:45 Podľa nedávneho prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie by 81 % Ukrajincov podporilo vstup do EÚ a 71 % by podporilo vstup do NATO, ak by o to požiadali počas potenciálneho referenda.

16:15 Nemecko dodá ukrajinskej armáde 16 mostných tankov typu Biber, ktoré jej uľahčia prekonávanie riek, priekop a ďalších prekážok. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo obrany, informuje denník The Guardian. "Dodávka prvých šiestich týchto systémov sa uskutoční ešte tento rok, počínajúc jeseňou. Ďalších desať systémov bude nasledovať na budúci rok," uviedol nemecký rezort obrany.

16:05 Severné Macedónsko plánuje darovať Ukrajine nešpecifikovaný počet tankov zo sovietskej éry, keďže sa snaží modernizovať vlastnú armádu, aby spĺňala štandardy NATO. V piatok o tom informovalo severomacedónske ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Ukrajina dostane tanky patriace tankovému práporu, ktorý je v procese modernizácie. "Vzhľadom na túto situáciu a požiadavky ukrajinského ministerstva obrany vláda rozhodla, že určité množstvo týchto kapacít bude darované Ukrajine v súlade s jej potrebami," uvádza sa vo vyhlásení.

15:45 Nezamestnanosť na Ukrajine dosahuje 35 %. Podľa Národnej banky Ukrajiny hlboká hospodárska recesia spôsobená ruskou vojnou zvýšila nezamestnanosť, ktorá v druhom štvrťroku 2022 dosiahla približne 35 %.

15:20 Na internete sa objavilo šokujúce video ruského vojaka, ktorý brutálne mučil a následne kastroval ukrajinského vojnového zajatca klerickým nožom. Podľa predbežných údajov mučenie vykonal Vitalij Aroshanov, žoldnier z jednotky „Akhmat“.

15:15 Kremeľ vyjadril v piatok "solidaritu" s postojom Číny voči Taiwanu po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova "nezahrávali s ohňom". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Určite pociťujeme solidaritu," uviedol v tejto súvislosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Rešpektujeme čínsku suverenitu a územnú celistvosť a veríme, že žiadna krajina sveta nemôže mať právo toto spochybňovať alebo podniknúť nejaké kroky... Sme presvedčení, že takéto správanie na medzinárodnej scéne spôsobuje len ďalšie napätie," dodal Peskov.

14:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v piatok prístav Čornomorsk na juhu Ukrajiny, aby dohliadol na naloženie prvej lode ukrajinským obilím určeným na vývoz. Oznámila to jeho kancelária. TASR správe prevzala od agentúry AFP. "Nakladá sa prvé plavidlo, prvá loď od začiatku vojny. Je to turecké plavidlo," uviedol Zelenskyj. Prezidentská kancelária ďalej zverejnila aj zábery, na ktorých je možné vidieť, ako Zelenskyj stojí pred loďou menom Polarnet.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

13:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa na rokovaniach v Paríži dohodli, že budú pracovať "na zmiernení následkov" vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Elyzejský palác. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Prezident a korunný princ Saudskej Arábie zdôraznili potrebu ukončiť tento konflikt a zintenzívniť spoluprácu s cieľom zmierniť jeho dôsledky v Európe, na Blízkom východe a v okolitom svete," uvádza sa vo vyhlásení Macronovho úradu.

Spolupracovníci prezidenta pred rokovaním naznačovali, že Macron plánuje vyzvať Saudskú Arábiu, aby zvýšila produkciu ropy a pomohla tým znížiť ceny ropy. Vo vyhlásení sa výslovne nezmieňuje ropa ani plyn, ale uvádza sa v ňom, že Macron "podčiarkol dôležitosť pokračovania prebiehajúcej koordinácie so Saudskou Arábiou, pokiaľ ide o diverzifikáciu dodávok energie pre európske krajiny". Západné mocnosti hľadajú nové zdroje energií, aby mohli byť kvôli vojne na Ukrajine menej závislé od Ruska.

13:35 Ukrajinská armáda v piatok poprela,  že by bola podnikla útok na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny, pri ktorom podľa Ruska zahynulo najmenej 40 ukrajinských vojnových zajatcov. Informuje o tom agentúra AFP a denník The Guardian. "Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré plne dodržiavajú princípy a pravidlá medzinárodného humanitárneho práva, nikdy neostreľovali ani neostreľujú civilnú infraštruktúru – a už vôbec nie miesta, na ktorých sú pravdepodobne zadržiavaní ich kolegovia, vojnoví zajatci," uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení.

Zároveň z útoku obvinila Rusko. "Ruskí okupanti sa takýmto spôsobom snažia dosiahnuť svoje zločinecké ciele – obviniť Ukrajinu z páchania vojnových zločinov a zároveň zakryť mučenie zajatcov a popravy," uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

13:07 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že čoskoro požiada o presný čas na telefonát so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Témou ich prvého spoločného telefonického rozhovoru od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu má byť výmena väzňov. Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že rokovania o výmenách väzňov prebiehajú medzi Ruskom a USA od vlaňajšieho summitu v Ženeve, na ktorom sa stretli prezidenti oboch krajín.

12:13 Päť mŕtvych a sedem ranených si vyžiadal v piatok ruský útok na ťažkými zbraňami ostreľované ukrajinské mesto Mykolajiv, ležiace neďaleko frontovej línie. Oznámil to gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. 

"Dnes strieľali na ďalšiu oblasť ležiacu v blízkosti zastávky verejnej dopravy," uviedol Kim. Gubernátor najskôr informoval o štyroch obetiach útoku. Neskôr však tieto informácie aktualizoval a uviedol, že útok si vyžiadal päť obetí a sedem ranených, pričom na mieste stále zasahujú záchranári.

11:08 Proruskí separatisti v piatok uviedli, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrelo najmenej 40 ukrajinských zajatcov, ktorí boli zajatí počas bojov o mesto Mariupol. Informuje o tom agentúra AP a denník The Guardian.

Hovorca proruských separatistov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Danijil Bezsonov uviedol na sociálnej sieti Telegram, že Ukrajinci v noci na piatok útočili – pravdepodobne raketometami HIMARS – na väznicu v meste Olenivka. V dôsledku tohto útoku podľa Bezsonova zahynulo najmenej 40 ľudí a 130 ďalších osôb utrpelo zranenia. Tieto počty sa však môžu ešte meniť. Informáciu neskôr potvrdilo i ruské ministerstvo obrany, ktoré vo vyhlásení uviedlo, že pri útoku zomrelo 40 vojnových zajatcov a 75 ich utrpelo zranenia. Okrem toho bolo pri útoku ranených i osem zamestnancov väznice, píše AFP.

10:29 Spojené štáty a ďalších 37 krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vytvoria misiu expertov, ktorí posúdia situáciu v oblasti ľudských práv v Rusku. Oznámil to vo štvrtok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. 

Spomínané krajiny k tomuto kroku pristúpia na základe aktivácie tzv. Moskovského mechanizmu pre vyšetrovanie ľudských práv. Jeho aktivácia je odpoveďou na nedávne kroky, ktoré Rusko prijalo, aby obmedzilo slobodu prejavu a právo na pokojné zhromažďovanie sa. Ide tiež o reakciu na správy o mučení zadržiavaných osôb v Rusku, uviedol Price vo vyhlásení. Misia po preskúmaní situácie zverejní svoju správu v septembri, uvádza ďalej Price.

10:20 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 3011 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 697 mužov, 1777 žien a 537 detí. O dočasné útočisko požiadalo 130 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 2855 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 27 policajtov, 22 hasičov, 75 colníkov, 87 vojakov, 47 dobrovoľníkov a 21 zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa.

08:23 Ruskej polovojenskej organizácii známej ako Vagnerova skupina bola pravdepodobne pridelená zodpovednosť za určité sektory frontovej línie na východe Ukrajiny. Uviedlo to v piatok britské ministerstva obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. "Ide o výraznú zmenu oproti predchádzajúcemu nasadeniu tejto skupiny od roku 2015, keď vykonávala misie, ktoré sa líšili od... bežnej ruskej vojenskej aktivity," uvádza britský rezort.

Rusko podľa ministerstva k tomuto kroky zrejme pristúpilo preto, lebo má nedostatok pechoty. V britskej správe sa tiež uvádza, že je veľmi nepravdepodobné, žeby Vagnerova skupina dokázala výrazným spôsobom zmeniť smerovanie vojny na Ukrajine. "Tento nový stupeň integrácie ešte viac podkopáva dlhotrvajúcu taktiku ruského vedenia, ktoré popiera, že existuje spojenie medzi Vagnerovou skupinou a ruským štátom," dodáva britský rezort obrany.  

07:23 Sýrska loď naložená obilím z Ukrajiny zakotvila v libanonskom prístavnom meste Tripolis, oznámili vo štvrtok večer ukrajinské zdroje. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters. Ukrajinský veľvyslanec v Libanone Ihor Ostaš to potvrdil na schôdzke s libanonským prezidentom Michelom Aúnom s tým, že ide o obilie, ktoré Rusko ukoristilo na okupovaných územiach na Ukrajine, uvádza sa na stránke veľvyslanectva na sociálnej sieti Facebook.

06:11 Estónsko sa chystá znemožniť ruským občanom získanie dočasného povolenia na pobyt, ako aj víz na štúdium v tejto pobaltskej krajine. Oznámil to vo štvrtok estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu, informuje denník The Guardian.

"Pokračovanie sankcií voči Rusku je nevyhnutné na zaistenie vytrvalého tlaku na túto krajinu. Ak sankcie pomôžu zastaviť ruskú agresiu, bude to mať pozitívny vplyv na našu vlastnú bezpečnosť," uviedol Reinsalu vo vyhlásení. Povolené už v Estónsku nebude ani zamestnať na krátkodobý pracovný pomer Rusov či Bielorusov s povolením na pobyt, ktoré im bolo vydané v inej členskej krajine EÚ.

Rusko treba označiť za štátneho sponzora terorizmu, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svet, priamo označil Rusko za štátneho podporovateľa terorizmu. Nikto na svete neinvestoval do terorizmu viac, než Rusko, povedal Zelenskyj vo videoposolstve v noci na piatok. Informuje o tom agentúra DPA. Táto skutočnosť si podľa neho vyžaduje "právnu odpoveď na globálnej úrovni", teda by malo byť Rusko uznané za "štátneho sponzora terorizmu", spresnil.

Senátori v Spojených štátoch už pripravili príslušnú rezolúciu, rozhodnutie je však na americkom ministerstve zahraničných vecí, ktoré si vedie oficiálny zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Na tomto zozname sú napríklad krajiny ako Sýria, Irán, Kuba a Severná Kórea a vzťahujú sa na nich prísne sankcie zo strany USA. Zelenskyj v pravidelnom príhovore ďalej informoval aj o schôdzke so štábom najvyššieho velenia ukrajinských ozbrojených síl, píše DPA. Rokovalo sa okrem iného o pripravenosti zbraní i nasadení obranného plánu Ukrajiny.

Rusko vo štvrtok podľa Zelenského pokračovalo "v sérii strategicky nezmyselných a brutálnych útokov" na východoukrajinský región Donbas. Štyrikrát zaznel letecký poplach v prvej polovici dňa aj v metropole Kyjev. Ukrajina vo štvrtok prvýkrát oslavovala svoj Deň štátnosti, pripomína DPA. "Bol som šťastný, keď som videl, koľko ľudí si tento sviatok vzalo k srdcu a blahoželalo k nemu, smialo sa a bolo na Ukrajinu hrdých," povedal Zelenskyj. S novým štátnym sviatkom i s Dňom nezávislosti, ktoré zaznamená 24. augusta a ktorý Zelenskyj vyhlásil minulý rok, Ukrajina vzdoruje ruským tvrdeniam, že nie je žiadnym ozajstným štátom, ale umelým výtvorom, konštatuje DPA.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu