Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

INFLÁCIA Presné čísla rastu cien na Slovensku: Stavebný materiál, potraviny a energie trhajú rekordy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Štatistický úrad SR)

BRATISLAVA - Štatistický úrad nám už desiatky rokov prináša informácie o tom, ako sa nám darí v prípade cenovej politiky či mnohých iných faktorov. V súčasnej dobe sa však v dôsledku rastúcej inflácie sústredíme práve na spomínané ceny. Tie bez ďalších prekvapení narástli vo viacerých sektoroch a ŠÚ prináša presné percentuálne rozdiely v tom, kde si poriadne priplatíme.

archívne video

Pokles dvojcifernej inflácie sa očakáva až v roku 2024, uviedol guvernér NBS Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Drahšie stavebné práce a drahšie materiály

Ceny stavebných prác vzrástli v máji 2022 medziročne o 17,3 %, v porovnaní s aprílom 2022 boli drahšie o 1 %. V súhrne za päť mesiacov roka 2022 rast cien stavebných prác dosiahol 18,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne v máji vzrástli o 31,8 %, v porovnaní s aprílom 2022 boli vyššie o 2,5 %. V súhre od začiatku roka medziročný rast dosiahol 27,8 %.

INFLÁCIA Presné čísla rastu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj hodnota poľnohospodárskych výrobkov narástla o tretinu, rastlinné až o viac ako polovicu

Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli v máji medziročne vyššie o 33,3 %. Vyššie ako v rovnakom období minulého roka boli ceny rastlinných výrobkov o 58 % a živočíšnych výrobkov o 19,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z rastlinných výrobkov sa zvýšili ceny obilnín o 70,6 %. Zo živočíšnych výrobkov vzrástli ceny jatočnej hydiny o 37,4 % a ceny surového kravského mlieka o 20,3 %. Od začiatku roka vzrástli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 24,2 %. Ceny rastlinných výrobkov vzrástli o 39,6 %, živočíšnych výrobkov o 11,6 %.

INFLÁCIA Presné čísla rastu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

Nárast sme pocítili hlavne pri elektrine a plyne

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v máji 2022 medziročne vyššie o 40,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Ceny v dodávke elektriny a plynu boli vyššie ako pred rokom o 76,1 % a v ťažbe a dobývaní o 37,9 %. V samotnej priemyselnej výrobe, ktorá zastrešuje viacero kľúčových výrobných odvetví, boli ceny medziročne vyššie o 21,4 %, čo bola vyššia hodnota ako v apríli.

INFLÁCIA Presné čísla rastu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Hore išla aj ropa, cena v chemickom priemysle či vo výrobe dreva a papiera

Spomedzi odvetví priemyselnej výroby sa vysoký rast cien zaznamenal najmä vo výrobe ropných produktov o 92,3 %, v chemickom priemysle o 57,6 %, vo výrobe z dreva a papiera o 33,1 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabaku s rastom ceny o 23,7 %.

Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov v tuzemsku klesli o 4,4 %. V súhrne od začiatku roka však ceny v tomto sektore medziročne vzrástli o 37,9 %. Najviac sa zvýšili ceny za dodávku elektriny a plynu o 75,3 %.

Viac o téme: CenyNárastŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu