Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moderna oznámila skvelé správy: Vakcína zabrala aj na obávané subvarianty OMIKRONU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Eli Hartman/Sean Rayford)

BRATISLAVA - Spoločnosť Moderna pred pár dňami oznámila, že testuje novú vakcínu proti koronavírusu. Tá by mala byť účinná aj voči omikronu a ďalším mutáciám. Dobré správy! Nová posilňovacia dávka ukázala, že je voči obávaným variantom BA.4 a BA.5 naozaj účinná, schváliť by ju mohli už na jeseň.

Bivalentná posilňovacia vakcína (mRNA-1273.214) spoločnosti Moderna ukázala, že vyvoláva významnú tvorbu neutralizačných protilátok proti omikronovým subvariantom BA.4 a BA.5. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe.

Významná tvorba protilátok na obávané subvarianty

"V štúdii 2/3 mRNA-1273.214 zvýšila tvorbu neutralizačných protilátok proti subvariantom BA.4 a BA.5 viac ako päťnásobne. Spoločnosť Moderna predkladá údaje regulačným orgánom a na odborné publikovanie," uviedla spoločnosť na stránke. Nové klinické údaje o svojej bivalentnej posilňovacej vakcíne proti omikronu oznámila Moderna 22. júna 2022.

Archívne VIDEO Lengvarský sa ku COVID situácii vyjadril po rokovaní vlády

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Jeden mesiac po podaní vyvolala posilňovacia dávka 50 µg mRNA-1273.214 vakcíny u subjektov po predchádzajúcom očkovaní a posilňovacej dávke významnú tvorbu protilátok, a to bez ohľadu na to či už v minulosti prekonali infekciu," informuje spoločnosť. Na základe týchto a predchádzajúcich výsledkov plánuje spoločnosť Moderna v najbližších týždňoch podať regulačným orgánom žiadosť o aktualizáciu zloženia posilňovacej vakcíny. 

Posillňujúca dávka je účinná viac ako päťnásobne

Podľa publikovaných údajov zvýšila neutralizačné titre protilátok proti BA.4/BA.5 oproti východiskovej hodnote 5,4-násobne u všetkých subjektov bez ohľadu na predchádzajúcu infekciu a 6,3-násobne u séronegatívnych subjektov. "Titre neutralizačných protilátok proti BA.4/BA.5 boli približne 3-násobne nižšie ako predtým uvádzané titre neutralizačných protilátok proti subvariantu BA.1. Geometrický priemer titrov (GMT) neutralizačných protilátok proti BA.4/BA.5 jeden mesiac po posilňovacej dávke mRNA-1273.214 bol 941 (95 % CI = 826 - 1 071) u všetkých subjektov a 727 (95 % CI = 633 - 836) u séronegatívnych subjektov," vysvetlila spoločnosť. 

Moderna oznámila skvelé správy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Eli Hartman/Odessa American)

V porovnaní s predchádzajúcimi štúdiami tretej dávky prototypovej posilňovacej vakcíny vyvolali GMT neutralizačné protilátky proti BA.1 629 a proti variantu delta 828. "Pozorovacie štúdie naznačujú, že tretia dávka prototypovej posilňovacej vakcíny účinne znížila počet infekcií variantom delta a subvariantom BA.1 a s nimi spojených hospitalizácií," uviedla spoločnosť. 

Veľmi nás to potešilo

"Keďže SARS-CoV-2 sa naďalej vyvíja, veľmi nás potešilo, že pri našom hlavnom kandidátovi na jesenné posilňovacie očkovanie, mRNA-1273.214, boli namerané vysoké titre neutralizačných protilátok proti subvariantom BA.4 a BA.5, ktoré predstavujú nové riziko pre verejné zdravie na celom svete," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Moderna Stéphane Bancel.

"Údaje urýchlene predkladáme regulačným orgánom a pripravujeme sa na dodávanie ďalšej generácie bivalentnej posilňovacej vakcíny od augusta, aby sme to stihli pred potenciálnym rastom v počte infekcií SARS-CoV-2 kvôli omikronovým variantom začiatkom jesene," dodal. Zverejnené údaje potvrdzujú výsledky zverejnené tento mesiac z druhej fázy prebiehajúcej štúdie, do ktorej bolo zapojených približne 800 subjektov. Predbežné výsledky naznačujú, že posilňovacia dávka splnila všetky vopred špecifikované primárne koncové ukazovatele vrátane vyššej GMT neutralizačných protilátok proti omikronu (BA.1) v porovnaní s posilňovacou dávkou 50 µg prototypu posilňovacej vakcíny (mRNA-1273).

Bivalentná posilňovacia vakcína bola vo všeobecnosti dobre tolerovaná a mala reaktogenitu a bezpečnostný profil zhodný s prototypom posilňovacej vakcíny. Celkovo sa spoločnosť Moderna domnieva, že tieto výsledky jej umožňujú aktualizovať zloženie posilňovacej vakcíny na bivalentnú (omikronovú) mRNA-1273.214 na jesenné očkovanie. Spoločnosť Moderna predložila údaje regulačným orgánom a teraz predkladá rukopis na recenzovanú publikáciu.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusModernaCOVIDPosilňujúca dávkaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu