Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký PODVOD s liekmi na rozšírené choroby: Nekupujte ich, riskujete zdravie! Takto ich môžete spoznať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na internete sa „obchoduje“ už asi s hocičím. Avšak zatiaľ čo kúpa pofidérneho oblečenia či elektrotechniky z pochybných zdrojov vám môže vo väčšine prípadov maximálne vyprázdniť peňaženku, kúpa liekov vás môže vyjsť oveľa drahšie.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb prišiel s naliehavým upozronením. „V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach rozmohli aktivity zamerané na propagáciu ´úžasných liekov´ na liečbu ochorení srdca a ciev. Pacientom sa ponúka zázračné ´prečistenie´ ciev, či iné medicínske nezmysly. Ide o aktivity podvodníkov, ktorí sa ľudovo nazývajú ´šmejdi“ a často operujú zo zahraničných serverov mimoeurópskych krajín,“ upozorňujú.

Ponúkané ´lieky´ majú podľa nich nejasný pôvod i zloženie, neprešli žiadnou kontrolou úradov pre registráciu liečiv a môžu pre užívateľa znamenať závažné zdravotné riziko.

Veľký PODVOD s liekmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Upozorrnili tiež, že príspevky sú typické tým, že sa pri nich zneužívajú mená renomovaných odborníkov v danom lekárskom odbore, zväčša formou vymysleného rozhovoru. „V tomto prípade bolo zneužité meno profesora R. Hatalu, prednostu Kliniky kardiológie a angiológie LF SZU a NÚSCH, a.s., ktorý sa, samozrejme, od vyhlásení na stránkach sociálnych sietí absolútne dištancuje a pred používaním propagovaných ´liekov´ pacientov varuje. Rozhovor s ním je úplne vymyslený, rovnako ako ´rozhovory´ s vymyslenými ´spokojnými´ pacientami,“ ohradili sa.

Veľký PODVOD s liekmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pacienti, ktorí sa nechajú takýmito reklamami zlákať k nákupu „lieku,“ vstupujú podľa nich dobrovoľne do kontaktu s podvodníkmi a okrem úplne nezmyslených výdavkov sa vystavujú riziku vážneho poškodenia zdravia. „Naviac, dobrovoľným vydaním svojich osobných údajov (meno, adresa, tel.č., platobné údaje a i.) do rúk podvodníkov riskujú ďalšie voči nim zamerané podvodné aktivity,“ dodali.

Viac o téme: PodvodLiekyOchoreniaŠmejdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu