Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Remišová sa ohradila voči kritike zo strany MAS: Nejde o šikanu, ale o dôslednú kontrolu

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Šéfka ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová (Za ľudí) odmieta kritiku Národnej siete Miestnych akčných skupín (MAS) o šikanóznom spôsobe kontroly eurofondových projektov zo strany MIRRI. Oproti vyjadreniam o množiacich sa negatívnych skúsenostiach ministerka zdôrazňuje úsilie o dôslednú kontrolu čerpania eurofondov v súlade s pravidlami a zákonom.

Národná sieť MAS uviedla, že kontrola verejných obstarávaní, financovaných z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), je neprimerane byrokratická, prísna a časovo neúmerne zdĺhavá. "Ministerstvo verejne prezentuje znižovanie byrokratickej záťaže pri čerpaní eurofondov, ale v realite sa stretávame presne s opačným prístupom," napísal v utorok (14.6.) predseda Národnej siete MAS Štefan Škultéty. Okrem zdĺhavosti celého procesu upozorňuje na udeľované pokút, ktoré má dostávať až 95 percent žiadateľov zo strany MAS. "Mnohé MAS to vnímajú ako zámernú šikanu zo strany riadiaceho orgánu," uviedol.

Remišová odmieta kritiku Národnej siete Miestnych akčných skupín o šikanóznom spôsobe kontroly eurofondových projektov zo strany jej rezortu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dôsledná kontrola je základ

Remišová upozornila, že len dôsledná kontrola riadiaceho orgánu zamedzí neskorším veľkým korekciám. "Ak je projekt zle nastavený, ak sa vyskytnú chyby, kontrolóri nemajú inú možnosť," uviedla na margo sankcií zo strany MIRRI Remišová. "Aj my sme ako riadiaci orgán kontrolovaní ministerstvom financií, v prípade pochybení pri našej kontrole verejných obstarávaní riskujeme udelenie plošnej korekcie na celý program," dodala.

Viac o téme: KritikaObstarávanieVeronika RemišováMASMIRRI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu