Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mal byť agentom s krycím menom Bureš, on spoluprácu s ŠtB odmieta: Súd v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša

Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4 Zobraziť galériu (2)
Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BRATISLAVA – Na Krajskom súde (KS) v Bratislave sa v utorok ráno začalo pojednávanie v kauze evidencie Andreja Babiša vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

"V zmysle záveru nálezu ÚS SR senát konštatoval, že žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimovaným subjektom, preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto pasívne vecne legitimovaným subjektom Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR," priblížil hovorca súdu Pavol Adamčiak. Rozsudok sa stane právoplatným po doručení procesným stranám.
Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (2)
Voľby v Česku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa (ÚPN) ešte v roku 2012. V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a Najvyšší súd (NS) SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa musí konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR.

Právny zástupca nevylučuje ďalšie kroky

"Žalobca, pán Babiš, sa až teraz dozvedel, kto je pasívne vecne legitimovaný a že to nie je ÚPN. Takúto situáciu už v minulosti Európsky súd pre ľudské práva vyhodnotil ako porušenie práva na spravodlivý proces. Po konzultácii s klientom budeme zvažovať uplatňovanie ďalších prostriedkov nápravy v tejto veci," uviedol Benedik. Ako pripomenul, žalobu podali ešte v januári roku 2012, konanie teda trvá desať rokov.

Krajský súd v Bratislave v utorok zamietol Babišovi žalobu. Pasívne vecne legitimovaným subjektom podľa neho nie je žalovaný ÚPN, ale Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR. Vo veci sa konalo po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia krajského súdu a Najvyššieho súdu SR.

ÚPN víta rozsudok v kauze Babiš

Ústav pamäti národa (ÚPN) víta utorkové rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave zamietnuť žalobu českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Naďalej tvrdí, že Babiš je v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene. Pre TASR to uviedla právnička ÚPN Adela Martinkovičová.

"Aj napriek skutočnosti, že sa riešila najmä procesná otázka, trváme na tom, že Ústav pamäti národa disponuje dostatkom archívnych dokumentov, ktoré potvrdzujú oprávnenosť evidencie Ing. Andreja Babiša v zväzkoch Štátnej bezpečnosti," skonštatovala Martinkovičová.

Viac o téme: PojednávanieAndrej BabišŠtb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu