Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvrat v prípade finančníka Martina Kvietika: Prepustia ho z väzby, protiprávny postup vyšetrovateľov

Na snímke obvinený finančník Martin K. Zobraziť galériu (3)
Na snímke obvinený finančník Martin K. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Finančníka Martina Kvietika prepustia 19. júna z väzby. V piatok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Potvrdil to obhajca obvineného Dušan Ivan s tým, že finančníkovi ešte v máji pribudli v súvislosti so Slovenským pozemkovým fondom (SPF) ďalšie obvinenia z korupcie.

Senát NS SR zrušil predošlé rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorým bola väzba Martina Kvietika predĺžená o tri mesiace. "Hlavný dôvod je ten, že sú prieťahy vo vyšetrovaní a navyše, NS SR vyslovil zásadné stanovisko k novým obvineniam, ktoré boli medializované a ktoré smerujú nielen proti Martinovi Kvietikovi, ale aj iným verejne známym osobám. Postup orgánov činných v trestnom konaní v tejto súvislosti označil za protiprávny a účelový," priblížil obhajca. Vznesenie obvinení považuje za účelovo načasované na rozhodovanie o väzbe. 

Juraj Kožuch, Martin Kvietik
Zobraziť galériu (3)
Juraj Kožuch, Martin Kvietik  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Obvinili aj exministra spravodlivosti 

Obvinenia z 9. mája sa podľa Ivana tiež týkajú Slovenského pozemkového fondu. "Martin Kvietik mal údajne cez pána Gála podplácať druhého človeka v hierarchickom rangu SPF, pána Borisa Beňu, za to, že sa odblokuje nejaká zablokovaná reštitúcia," dodal advokát. V tejto súvislosti vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v máji obvinil aj exministra spravodlivosti za stranu Most-Híd Gábora Gála.

Martin Kvietik sa nachádza od mája 2021 vo väzbe pre obvinenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s reštitučnými a nájomnými konaniami SPF. Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti vo vzťahu k orgánom verejnej moci. Predtým bol väzobne stíhaný aj pre kauzu Dobytkár, konkrétne od júla 2020 do marca 2021. Kauza Dobytkár sa už pojednáva na banskobystrickom pracovisku ŠTS.
 

Viac o téme: PrepustenieVäzbaMartin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu