Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

PREKVAPENIE Do politiky mieri ďalší športovec: Bývalá slovenská tenisová hviezda zakladá stranu!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA – Po Karolovi Kučerovi, Romane Tabák či Jánovi Krošlákovi chce v politike preraziť ďalšie známe meno slovenského tenisu. Bývalý daviscupový reprezentant Martin Kližan sa podieľa na vzniku novej politickej strany. V týchto dňoch sa začalo so zbieraním podpisov.

Informácie o vzniku novej politickej strany s názvom Team Petržalka sa nachádzajú na webovej stránke Ministerstva vnútra SR. Rezort bol informovaný, že už začali so zbieraním podpisov. V prípravnom výbore figuruje aj meno tenistu Martina Kližana. Úspešný športovec ukončil tenisovú kariéru iba minulý rok, správa obletelo Slovensko presne pred rokom. Odvtedy sa Kližan neúspešne uchádzal aj o kreslo šéfa Slovenského tenisového zväzu. 

Archívne video: Bývalý slovenský tenista Martin Kližan kandiduje na prezidenta STZ

Bývalý slovenský tenista Martin Kližan kandiduje na prezidenta STZ (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zákon ukladá novo vznikajúcej strane povinnosť vyzbierať minimálne 10-tisíc podpisov občanov, ktorí dosiahli vek 15 rokov. Najbližšie voľby sú naplánované na jeseň tohto roka. Voliť by sme si mali svojich zástupcov do samospráv a VÚC.

Martin Kližan
Zobraziť galériu (5)
Martin Kližan  (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

V parlamente máme trojicu tenistov

Martin Kližan nie je prvým slovenským tenistom, ktorý vymenil raketu za politickú dráhu. Bývalý slovenský tenista Karol Kučera kandidoval v parlamentných voľbách 2020 zo 6. miesta na kandidátke strany OĽaNO.Symbolické v tomto prípade je, že v minulosti bol práve svetovou šestkou. Dostal takmer 15-tisíc preferenčných hlasov a bol zvolený za poslanca parlamentu. V júni 2020 bol zároveň vymenovaný do funkcie splnomocnenca vlády pre mládež a šport.

Karol Kučera
Zobraziť galériu (5)
Karol Kučera  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Politické ambície mal pred poslednými voľbami aj ďalší tenista Ján Krošlák. Ten sa najskôr sľúbil liberálom z SaS a na kandidátke obsadil 102. miesto. O miesto sa však súbežne uchádzal aj na kandidátke OĽaNO, kde mu bola pridelená 40. pozícia. Za druhú menovanú stranu sa nakoniec dostal do parlamentu. Z poslaneckého klubu OĽaNO však nakoniec vystúpil. Stalo sa tak v októbri 2021.

PREKVAPENIE Do politiky mieri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Do tretice rady tenistov v parlamente zastupuje Romana Tabák. Aj ona sa rovnako ako predošlí dvaja tenisti dostala pred voľbami 2020 na kandidátku strany OľaNO. Paradoxne, v politike aj na samotnej kandidátku sa ocitla čírou náhodou – zhruba pol roka pred voľbami prišla na bicykli pred budovu ministerstva spravodlivosti, kde líder strany Igor Matovič organizoval protest namierený proti vtedajšej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej. Matovičovi vtedy ponúkla pomoc.

PREKVAPENIE Do politiky mieri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

O pár týždňov jej už zo strany volali s tým, či nechce v ich farbách kandidovať do parlamentu. Tabák prikývla a na kandidátke obsadila 44. miesto. Vďaka vysokej výhre strany vo voľbách sa stala poslankyňou. Z poslaneckého klubu bola vyhodená iba v máji tohto roka potom, ako nepodporila vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie.

Viac o téme: TenistaPolitická stranaPolitikaMartin Kližan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu