Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Matovič je po prezidentkinom vete sklamaný: Nič iné som ani nečakal, stojíme na opačných brehoch, je to liberálka

Matovič má na Čaputovú po vete balíčka ťažké srdce. Zobraziť galériu (3)
Matovič má na Čaputovú po vete balíčka ťažké srdce. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po tom, čo prezidentka Zuzana Čaputová vetovala časť prorodinného balíka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), prišla aj adekvátna reakcia lídra OĽaNO. Matovič pred novinárov predstúpil len niekoľko desiatok minút po prezidentke. Po kampani s plátenným detským kočiarom pred Prezidentským palácom, ktorý Čaputovú vyzýval na urýchlené podpísanie balíčka pomoci sa dalo očakávať, že minister nebude práve nadšený. Postoj hlavy štátu ho vraj mrzí.

VIDEO Igor Matovič reaguje na vetovanie časti prorodinného balíčka:

Matoviča Čaputovej veto prorodinného balíčka vraj neprekvapilo a povedal, že stoja na opačných brehoch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Toto vyjadrenie pani prezidentky rešpektujem. Potrebujem sa zoznámiť s detailami rozhodnutia a potom vás budem informovať," povedal na margo vetovaného balíka prezidentkou krátko pred vystúpením Matoviča premiér Eduard Heger (OĽaNO). Matovič však svoje sklamanie neskrýval.

Čaputová mi nedala ani minútu

Matovič v úvode povedal, že nebude odpovedať na otázky. "Sú to zlomové chvíle, keď sa budeme pozerať na to, kto za koho kope. Tomuto rozhodnutiu sa nečudujem. Pani prezidentka je progresívna liberálka a ja stojím na úplne opačnom brehu - prorodinný konzervatívec," tvrdí Matovič. Podľa neho prezidentka viedla túto vec ako "najvyšší sudca", akoby vraj súdila dve strany. "Na jednej strane boli záujmy deti a ich rodičia a na druhej strane Pellegrini, Sulík, Mazurek a spol.," pokračuje Matovič.

Ten povedal, že hlava štátu si už len symbolicky zavolala prorodinné organizácie a vraj mu nedala ani minútu, aby si tento návrh mohol obhájiť. "Tie rodiny to nakoniec aj tak vyhrajú," odkázal na záver Matovič prezidentke.

Prezidentka balík vrátila do parlamentu

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho v častiach, týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR.

VIDEO Matovič je po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Hlava štátu pripomenula, že nerozporuje tie časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. "Pomoc rodinám po 1.7.2022 predstavuje zhruba 30 eur na dieťa. Pre mnohé rodiny vystavené chudobe ide o sumu, ktorá im pomôcť môže, preto som sa rozhodla nevetovať zákon v tejto časti," vyhlásila. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim.

VIDEO Čaputová vracia Matovičov balík do parlamentu:

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nemôžem akceptovať tie systémové zmeny, ktoré majú začať platiť od 1.1.2023, teda viac ako o sedem mesiacov potom, ako bol zákon prijatý v parlamente," povedala. V tomto prípade podľa nej nebol dôvod vynechať riadny legislatívny proces, diskusiu so sociálnymi partnermi ani dôvod neumožniť vyjadriť sa všetkým dotknutým subjektom.

Viac o téme: ReakciaIgor MatovičVetovanieZuzana ČaputováProrodinný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu