Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zelenská prehovorila o návšteve Čaputovej: Kvetnaté prívlastky na adresu prezidentky! TOTO si o nej myslí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

KYJEV – Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská adresovala slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej slová plné vďaky. Urobila tak prostredníctvom sociálnej siete. Ocenila všetko to, čo naša krajina pre Ukrajincov robí. Zároveň sa dotkla aj otázky vytvorenia kultúrneho centra. Bolo by iba druhé svojho druhu.

Prvá dáma Ukrajiny predstavila Čaputovú ako najmladšiu líderku v histórii krajiny, ekologickú aktivistku a bojovníčku za ľudské práva a zdôraznila staroslivosť o ukrajinských vysídlencov, ktorí našli útočisko na Slovensku.

 

Перша жінка – Президент Словаччини, наймолодша лідерка в історії країни, екоактивістка та борчиня за права людей. Ось...

Posted by Олена Зеленська on Tuesday, May 31, 2022

Obe ženy diskutovali o zriadení ukrajinského kultúrneho centra na Slovensku. Po Litve by išlo iba o druhú krajinu, kde takáto inštitúcia existuje. „Bude to miesto stretnutia Ukrajincov, kde môžu získať informácie a pomoc, miesto kultúrnych a vzdelávacích podujatí. Mamičky tu dokonca môžu nechať svoje deti na pár hodín alebo pracovať na počítači,“ uviedla Zelenská.

Video: Zuzana Čaputová po návrate z Ukrajiny 

Pre prezidentku Čaputovú bola návšteva Ukrajiny jedným z najemotívnejších dní v jej živote (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dotkla sa aj otázky pomoci pri vzdelávaní a poďakovala za pomoc pri poskytnutí priestorov a počítačov. „Toto je veľmi dôležité, pretože vzdelávanie sa nemôže zastaviť,“ odkázala. Pripomenula tiež, že Slovensko patrí medzi tie krajiny, ktoré sa priamo vyslovili za kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie.

Jeden z najemotívnejších dní v živote

Prezidentka Zuzana Čaputová o utorkovej návšteve Ukrajiny hovorí ako o jednom z najemotívnejších dní svojho života. "Videla som veľké utrpenie a veľkú bolesť. Navštívili sme predmestie Kyjeva a videli sme množstvo zbombardovaných civilných budov. Z toho miesta bolo jasné, že to nie sú náhodné strely, ktoré sa zatúlali, ale je to cielené ničenie zo strany Ruska," priblížila. Podvečer navštívila tiež nemocnicu.

Na Ukrajinu by už čoskoro mohli dodať slovenské húfnice Zuzana, potvrdila prezidentka. "Je to komerčný kontrakt medzi Ukrajinou a firmou na Slovensku. Práve včera sa posledné veci dohodli a doladili," skonštatovala. Naznačila tiež, že Slovensko by mohlo krajine poslať ďalšiu vojenskú pomoc. Odkázala pritom na rokovanie vlády.

Zelenská prehovorila o návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

Prezidentka počas návštevy rokovala s ukrajinským predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom, prezidentom Volodymyrom Zelenským aj premiérom Denysom Šmyhalom. Okrem vojenskej pomoci hovorili aj o pomoci pri rozšírení vývozu tovarov a obilia či nákupoch pohonných hmôt. Vysvetlila tiež slovenskú pozíciu pri ropnom embargu. Slovensko s ďalšími krajinami Európskej únie podľa prezidentky podporuje myšlienku pomoci pri obnove Ukrajiny, jej konkrétna podoba však nie je dohodnutá.

S použitím termínu genocída v súvislosti so situáciou na Ukrajine je prezidentka opatrná. "Použitie tohto pojmu by mal skonštatovať súd. Ale môžem povedať, že všetky znaky, ktoré na Ukrajine vidíme, sa javia, ako keby sa tam naozaj diala genocída," poznamenala. 

Zelenská prehovorila o návšteve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

Mier na Ukrajine je podľa jej slov v bytostnom záujme Slovenska. Návštevou chcela podľa svojich slov opätovne vyjadriť podporu krajine, ktorá sa bráni. O posilnení spolupráce a pomoci Slovenska rokovala s najvyššími predstaviteľmi krajiny a vystúpila v parlamente. "Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím. Práve preto sa o to musíme zaujímať a pomáhať Ukrajine, aby sa ubránila," vyhlásila prezidentka. Slovákom odkázala aj slová vďaky.

Viac o téme: UkrajinaZuzana ČaputováOlena Zelenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu