Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Západné Slovensko zažilo nočnú šou: Za všetko môžu búrky! Výrazná blesková aktivita a silné lejaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - To, na čo všetci čakali, nakoniec aj prišlo. Reč je o búrke, ktorá sa prehnala západným a južným Slovenskom v noci. Tá so sebou priniesla silný dážď, ale aj výraznú bleskovú aktivitu. V okolí Šamorína dokonca bolo počuť hromy a vidieť blesky takmer každých 10 sekúnd.

VIDEO Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína

Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína (Zdroj: Tip čitateľa)

Na to, že v noci môže na Slovensko prísť pomerne silná búrka, upozorňoval Slovenský hydrometeorologický ústav ešte v utorok večer. Poukázali na to, že počas noci a rána sa môžu najmä na západnom a strednom Slovensku vyskytnúť búrky sprevádzané prudkými lejakmi a krúpami. V súvislosti s predpoveďou preto vydali aj viaceré výstrahy. 

Od polnoci do 6.00 h bola vydaná výstraha pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj i väčšinu Žilinského kraja. Tiež pre okresy Krupina, Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom. V niektorých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja, tiež v okresoch Rožňava a Poprad, platila výstraha v stredu až od 5.00 do 9.00 h. Meteorológovia spresnili, že intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," doplnili.

Vietor v nárazoch od 65 do 85 kilometrov za hodinu môže podľa SHMÚ spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Konkrétne môže ísť o lámanie konárov stromov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách. "Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," upozornili.

 

🕝1:30 🌩️ Nočný budíček... Front už postupuje a je na hraniciach a búrka je aktuálne v okolí obce Zohor 🤡DonP

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, May 31, 2022

Krátko po polnoci však búrkový systém, ktorý sa vytvoril v Rakúsku, prišiel aj na Slovensko. Sprvu búrka úradovala najmä na Záhorí, následne sa presunula aj do ďalších častí západného a juhozápadného Slovenska. Krátko po 2:30 sa búrka dostala aj na úroveň Šamorína, odkiaľ nám poslala čitateľka video búrky. Na nej vidno pomerne výraznú bleskovú aktivitu, pričom blesky vidieť zhruba každých niekoľko sekúnd. Rovnako bolo počuť aj hromy, tiež sa opakovali po pár desiatkach sekúnd. S výraznou bleskovou a zvukovou aktivitou však prišli aj intenzívne dažde.  Ako rýchlo však búrka prišla, tak aj odišla a po zhruba pol hodine po nej bolo ani chýru, ani slychu. 

Podľa zrážkomerných staníc padlo najviac zrážok v okolí Šaštína-Stráži, a to zhruba 14 milimetrov za posledných 6 hodín. V okolí Bratislavy to bolo v priemere 2,5 milimetra, v okolí Šamorína v priemere 7 milimetrov. Intenzívne dažde boli aj v okolí Farnej v Banskobystrickom kraji, kde spadlo 15 milimetrov zrážok. Aktuálne sa silné búrky nachádzajú za Kežmarkom a postupujú ďalej na východ. 

Západné Slovensko zažilo nočnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: BúrkaSHMÚZápadné SlovenskoBlesková aktivitaNočná šou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu