Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medzinárodný škandál: Úrad Matice slovenskej v Srbsku vraj vydával falošné dokumenty cudzincom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Matice slovenská v Srbsku má zrejme na konte veľký škandál a problém. Prípad vzbudzuje veľkú pozornosť, pretože sa týka vydávania falošných dokumentov, ktoré mali napomôcť daným ľuďom získať postavenie Slováka žijúceho v zahraničí. Slovenský úrad už vraj dokumenty neprijíma.

Na prípad upozornila reportáž srbskej televízie N1 a denník Sme. Podľa ich zistení miestny odbor Matice slovenskej v srbskej obci Padina mal na svedomí vydávanie falošných svedectiev o slovenskom povedomí žiadateľov. Nikomu doteraz neprekážalo, že o týchto svedectvách neexistujú žiadne záznamy a prišlo sa tiež na to, že nemajú so Slovenskom nič spoločné. Žiadatelia o takéto listiny mohli týmto spôsobom prísť k postaveniu "Slováka žijúceho v zahraničí".

Medzinárodný škandál: Úrad Matice
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

S vydávaním dokladov prestali

Spomínaná televízia priniesla na túto tému aj reportáž. Televízia má dokonca viaceré úradné e-maily, ktoré si vymieňala srbská pobočka matice s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Úrad po tomto všetkom napokon prvýkrát vo histórii prestal uznávať písomné svedectvá vydané Maticou slovenskou v Srbsku so sídlom v Báčskom Petrovci.

Takýchto potvrdení vraj bolo aspoň sto

Mihail Spevak zo združenia Slováci a spolunažívanie pre televíziu dokonca prezradil, že problematických potvrdení bolo vydaných aspoň sto. "Podľa informácií, ktoré mi povedali ľudia, tak za jeden certifikát sa platilo 100, 200, 500, ale aj 2000 eur," šokoval Spevak.

Problém matice však bol, že s tamojšími orgánmi nespolupracovala. "Úrad prijal viaceré opatrenia a koná v súčinnosti s vecne príslušnými inštitúciami v Srbsku a na Slovensku," potvrdila hovorkyňa Kristína Kottrová. Predseda Matice slovenskej v Srbsku Branislav Kulík pre televíziu N1 povedal, že o vydaných potvrdeniach vedia a majú o nich pochybnosti. Pre takéto závažné skutočnosti tieto informácie posunuli srbskej aj slovenskej prokuratúre. V čase vydávania týchto pochybných dokumentov odbor matice v Padine viedol Ján Kolárik. Ten však vo februári tohto roka zomrel.

 

Viac o téme: DokumentyFalzifikátySrbskoMatica slovenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu