Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štáty, ktoré dokážu naplniť kritériá členstva, sú v Únii vítané: Treba im pri začlenení pomôcť

Na snímke  premiér Slovenskej republiky Eduard Heger na 51. výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose.
Na snímke premiér Slovenskej republiky Eduard Heger na 51. výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

BRATISLAVA - Štáty, ktoré chcú byť súčasťou Európskej únie a dokážu naplniť kritériá jej členstva, sú vítané. Bude to príležitosť pre celú Úniu. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas diskusného panela s názvom Európska jednota v neusporiadanom svete vo švajčiarskom Davose.

Predseda vlády poukázal, že aj Slovensko v roku 1998 takmer "zmeškalo vlak" európskej integrácie. Vďaka pomoci od Európskej komisie sa však Slovensku podarilo dohnať dva roky a dobehnúť Česko, Poľsko a Maďarsko. Navrhuje, aby sa to isté urobilo teraz pre Ukrajinu.

Štátom treba pri začlenení sa do Únie pomôcť

Ukrajina je ochotná plniť kritériá pri vstupe do EÚ, nechce ich znižovať, ale potrebuje podľa Hegera pomoc. Ide aj o krajiny západného Balkánu, Gruzínsko a Moldavsko."Pomáhajme týmto štátom a keď budú pripravené, môžu vstúpiť do Európskej únie," podotkol.

Krajiny môžu vstúpiť do EÚ iba, ak akceptujú podmienky

Heger podľa vlastných slov rozumie obavám niektorých štátov z urýchlenia prístupového procesu do Únie."Ale aj krajiny, ktoré majú záujem vstúpiť do EÚ, musia pochopiť, že súčasťou EÚ sa môžu stať len vtedy, ak budú akceptovať naše pravidlá a kritériá," poznamenal.

Premiér sa zúčastnil v Davose Svetového ekonomického fóra, kde bola jednou z hlavných tém aj závislosť európskych štátov od ruskej ropy a zemného plynu."Na príliš dlhý čas sme vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu. Kompromisy s prezidentom Putinom spôsobili vojnu na Ukrajine a Ukrajinci teraz prelievajú vlastnú krv za naše hodnoty, aby sme my nemuseli," vyhlásil Heger.

Musíme zabezpečiť spoľahlivú prepravu surovín 

V tejto súvislosti zdôraznil, že diverzifikácia zdrojov je kľúčová, ale ak má fungovať, musí ísť o jednotný postup celej Únie. "Musíme sa pozrieť na to, ako prispôsobiť plynovú a ropnú infraštruktúru tak, aby sme mali zabezpečené dodávky v potrebnej miere a za únosnú cenu," povedal premiér. Dodal, že musí byť tiež zabezpečený spoľahlivý dopravca surovín zo západu na východ.

Viac o téme: DavosEurópska ÚniaEduard HegerSvetové ekonomické fórumČlenské štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu